,

Българите ще получат 1,4 млрд. лв. за ваучери за храна тази година 

Сумата на ваучерите за храна тази година ще достигне рекордните 1.4 млрд. лв., според бюджета за 2023 година, като Министерството на финансите е предвидило увеличение от 400 млн. лв. в годишната квота. През миналата година беше разпределена сума от 1 млрд. лв. за ваучери.

Таванът от 200 лв. на месец, които работниците и служителите могат да получават от своите работодатели, остава без промяна.

Работодателските организации от години настояваха пред Министерството на финансите за по-големи квоти, но обикновено не са получавали отговор. Така че през есента годишната сума се изчерпваше и започваха преговори за допълнителни средства.

Важно е да се отбележи, че парите за ваучерите не произлизат от бюджета, а са предоставени от работодателите, които се решават да се включат в схемата. Фирмите не дължат осигуровки и данъци за тези добавки към заплатите. Работниците и служителите също са освободени от данъци и осигуровки върху сумите, предоставени като ваучери за храна.

“Вече около 700 000 работещи в над 20 000 фирми в страната получават ваучери за храна. Завишението на годишната квота ще позволи тези ваучери да се получават до края на годината, в противен случай ваучерите щяха да се изчерпят към края на септември”, поясни Таня Обущарова от Асоциацията на операторите на ваучери за храна, цитирана от “Сега”.

Според асоциацията, интересът към този бонус към заплатите само нараства, след като бяха увеличени годишната квота и месечният лимит през последните две години. Преди това в програмата бяха включени около 550 000 работници и служители.

За да участват в схемите, фирмите трябва да изпълняват две изисквания: да предоставят равни суми на своите служители във формата на ваучери и да нямат задължения към Националната агенция за приходите.

От миналата година ваучерите могат да се използват също и за заплащане на сметки за електричество, отопление, вода, газ, както и за посещения на кино, театър и за нощувки в хотели. Въпреки това, отоплителните и електроразпределителните дружества категорично отказват да се включат в схемата за разплащане с ваучери. Само няколко водоснабдителни дружества в страната приемат ваучери за плащане на сметки за вода, според информацията от Асоциацията на операторите на ваучери за храна.

Възможността тази схема да бъде приложена в театрите, кината и хотелите все още е слаба, въпреки че няколко сотни хотела са сключили договори за приемане на ваучери.

А от 1 януари 2024 г. на разположение ще са и електронните ваучери за храна, регламентирани с бюджета за 2023 г.

Операторите трябва да подготвят необходимите документи до края на тази година. Парите на ваучерите ще се ползват чрез пластики, подобно на банковите карти, или виртуално чрез смартфон, но няма да има възможност да се теглят в брой от банкомати. 

Според законопроекта за бюджета, до средата на 2024 г. паралелно ще се ползват и хартиени и електрони ваучери, след което издаването на хартиени ще спрът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми