Бълагрия отбелязва Деня на София със специална културна програма

На 17 септември, когато честваме светите София, Вяра, Надежда и Любов, столицата ни също отбелязва своя празник с богата културна програма.

Като съобщи официалния пресцентър на Столичната община, от 10:00 часа започна тържествената сесия на Софийския общински съвет. На мероприятието бяха връчени заслужените отличия на почетни граждани като Станислав Памукчиев, Георги Константинов, Георги Господинов и Нанси Шилър. Освен тях, почетен знак получи читалището “Петър Берон” и преводачите Анджела Родел и Мари Врина.

В 11:30 часа беше извършен водосвет и тържествено издигане на знамето на София пред храма “Света София”. В церемонията взе участие председателят на парламента Росен Желязков, който приеме рапорта на почетния караул на Националната гвардейска част. Освен това свещениците от Българската православна църква отслужиха празничен водосвет.

След това в 14:00 часа планирано е връчване на наградите на София за култура, което ще се състои в Софийската градска художествена галерия.

В празничния концерт на сцената на “София съмър фест”, който започва в 18:00 часа, ще вземат участие артистите Любо Киров, Inner glow и “Юпитер 7”. Събитието ще бъде водено от актьорът Александър Кадиев.

По повод празника, постоянната експозиция и временните изложби в Регионалния исторически музей – София ще бъдат със свободен вход. От музейния екип обявиха, че филиалите му ще работят с удължено работно време и безплатно, предлагайки посетителите да се насладят на атракциите като Археологическото ниво на базиликата “Света София”, Триъгълната кула на Сердика и Античния културно-комуникационен комплекс “Сердика” с експозицията “Антична Сердика”.

Също така днес официално стартира и ученическият конкурс-обучение “Работилница за творческо писане – Разкажи за София”. Този проект е иницииран от Фондация “Добрият пример” и се осъществява със съдействието на Столичната община.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *