Бъдещето на Дома на киното след оттеглянето на Стефан Китанов и “Арт фест”

Нов управител ще поеме ръководството на Дома на киното в София след оттеглянето на Стефан Китанов и компанията ‘Арт фест’. Компанията Purple Rain обяви, че ще продължи да поддържа дейността на киното в следващите няколко месеца. Домът на киното е важно арт място, където се представят фестивални, европейски и български филми. Събитията в киното са от голямо значение за културата и кинематографията в София. Собственост на пространството е Съюзът на българските филмови дейци (СБФД), а през годините киното е било домакин на прожекции от различни фестивали, включително ‘София филм фест’ и ‘Киномания’.

Какви са причините за оттеглянето на Стефан Китанов и “Арт фест” от управлението на Дома на киното

На 30 май Стефан Китанов обяви своето оттегляне от Дома на киното. Той изрази, че договорът между Съюза на българските филмови дейци и “Арт фест” изтича и няма да бъде подновяван.

“Има множество фактори, които допринесоха за нашето решение да не подновим договора. Основната причина е свързана с големия финансов ангажимент, който е неизпълним за нас. Управлението на такъв комплекс, с големи залите и значителни разходи, при положение, че програмата е некомерсиална и малко филми привличат голяма публика, е изключително трудно”, сподели Стефан Китанов пред “Капитал”.

Стефан Китанов подчерта, че се разделят с Дома на киното в добри приятелски отношения и уверява, че фестивалните прожекции на филми ще продължат да се провеждат там, както досега: “Ние не можем да продължим да управляваме нещо, което не е финансово устойчиво. Освен това, годините налагат промяна. Желаем на Съюза на българските филмови дейци да намери достоен заместник на “Арт фест”, който да отговаря на нашите високи морални и професионални стандарти, ангажимент, амбиция и отговорност, които сме проявявали през всичките години”, добави Китанов.

Стефан Китанов

Съюзът на българските филмови дейци реагира на оттеглянето на “Арт фест”

Веднага след съобщението за оттеглянето на “Арт фест”, Съюзът на българските филмови дейци изрази изненада от решението на Стефан Китанов. В своето изявление, съюзът обяви, че ще предприеме незабавни действия и ще започне процедура за избор на нов партньор, който ще продължи да развива Дома на киното като културно средище.

Конкурсът е обявен, а изборът на новото ръководство се очаква да бъде направен до 15 юли.

Неочакваното оттегляне на Стефан Китанов и “Арт фест” породи спекулации, че Домът на киното може да затвори. Новината обаче зарадва феновете на седмото изкуство, като днес (1 юни) стана ясно, че това няма да се случи, тъй като компанията Purple Rain ще поеме управлението на киното, докато бъде избрано ново ръководство.

Вижте кой стои зад Purple Rain и каква е нейната визия за Дома на киното

Зад компанията Purple Rain стоят филмовият продуцент и сценарист Борислав Чучков, продуцентът и създател на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE Цанко Василев, както и експертът по PR и маркетинг Ради Георгиев. Те заявяват, че най-важното за тях е да предотвратят затварянето на киното и са щастливи да помогнат в този труден момент.

Ради Георгиев споделя пред “Дневник”, че целта им е да запазят автентичността на киното. Екипът счита, че е от съществено значение киното да продължи да функционира, за да не загуби вече утвърдената си публика. През периода, в който Purple Rain ще управлява киното, акцентът ще бъде върху изкуственото кино, европейските и българските филми, както е било досега. От 10 юни в Дома на киното ще се проведе 20-ото юбилейно издание на фестивала за късометражно кино IN THE PALACE. Също така, част от предстоящото издание на Sofia Summer Fest ще се проведе в Дома на киното.

Договорът с компанията Purple Rain е за 2+1 месеца, което означава, че покрива юни и юли. Съгласно плана, новото ръководство трябва да бъде избрано до 15 юли, и третият месец на договора ще бъде използван за плавен преход на отговорностите от временното към постоянните наематели.

Стефан Китанов и “Арт фест” внезапно се оттеглиха от Дома на киното в критичен момент, когато предстоеше мащабен ремонт на пространството. Реновацията включваше обновяване на кинозалата, отоплителната система, електрическата инсталация и прожекционните съоръжения. Ради Георгиев поясни, че компанията Purple Rain не може да се ангажира с такава голяма ремонтна задача, тъй като ще управлява киното само за кратък период.

Сключването на договор за изпълнение на обширните ремонтни дейности ще зависи от следващия дългосрочен наемател.

Неочакваното оттегляне на Стефан Китанов и “Арт фест” от Дома на киното привлече и вниманието на депутатите. Представителите на парламентарната група “Продължаваме промяната – Демократична България” Манол Пейков и Христо Петров поканиха Стефан Китанов да дойде на изслушване в Комисията по култура и медии през следващата седмица.

Пейков изрази мнението, че трябва да се намери начин за посредничество между настоящите наематели на Дома на киното, които през последните 20 години го превърнаха в истински храм на сериозното и качествено кино, и собствениците на сградата от Съюза на българските филмови дейци, с цел намеряне на общ подход в името на всички почитатели на доброто кино, изкуството и високият вкус като цяло, споделя Пейков в публикация във “Фейсбук”.

В следващите месеци ще стане ясно кой ще поеме управлението на Дома на киното, като текущите изисквания са да запази характера и облика на това пространство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми