БАБХ: Вирусът на африканската чума по свинете все още не е изчезнал

Три огнища на африканската чума по свинете в личните стопанства бяха отрити прз тази година, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Тези случаи са били регистрирани в областите Монтана и Ловеч. Според доктор Даниел Денев, който е началник на отдел “Здравеопазване на животните” в БАБХ, въпреки че са изброени само три случая, вирусът на чумата не е изчезнал. Вместо това, той периодично се проявява чрез подобни инциденти. Засегнатите животни са няколко единични бройки свине, предимно от лични стопанства.

Доктор Денев подчертава, че тези случаи засягат нерегистрирани животни, които се отглеждат скрито в частни обори. Той споменава, че процесът на инвентаризация на личните стопанства се извършва годишно, но въпреки това някои неотговорни лица успяват да крият отглеждането на животни като единични прасета: “Със сигурност не са един или два случаите, които сме констатирали.”

За да се улесни процесът на регистрация на животни, правителството въведе някои глоби, които варират от от 500 до 1000 лв. Въпреки това, все още има случаи, когато хората нерегламентирано отглеждат свине в лични стопанства. По думите на д-р Денев, през годините са били налагани глоби и на кметовете за липса на контрол и невърно изпълнение на техните задължения.

Докато не са спазват наредбите, вирусът се разпространява при изхвърлянето на заразени прасета, засягайки околната среда и дори дивите свине, предупреждава представителят на БАБХ. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *