ългарското Черноморие без замърсяване след разрушаването на язовира в Украйна

След разрушаването на язовир “Нова Каховка” в Украйна няма замърсяване на българското черноморско крайбрежие, показват последните данни от засиления мониторинг. Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов възложи мониторинга, който не показва превишени стойности на замърсяване в района.

През последните дни беше проследено влиянието на водите по река Днепър върху Черно море. Изследваните показатели, включително нефтопродукти, метали, радионуклиди като цезий-137 и тритий, не показват превишения. Само в района на Одеса е открито замърсяване, което в момента се математически моделира за да се предвиди разпространението му към българското Черноморие.

Министерството на околната среда и водите, Басейновата дирекция “Черноморски регион” (БДЧР) – Варна, Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) и областната администрация на област Варна са в готовност да реагират незабавно на всяка тревожна ситуация, свързана със замърсяване на българските морски води.

Министерството на туризма потвърждава, че всички черноморски плажове в България са чисти и безопасни за туристите. Това представлява успокояваща новина за всички, които се наслаждават на красотите на Черно море.

Photo: Planet Labs PBC/AP/picture alliance

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми