,

Адекватно решение на България: в София разбират съвременните предизвикателства

В четвъртък българското Народно събрание реши да подкрепи отпадането на забраната за внос на украинска селскостопанска продукция след 15 септември. Гласуването се състоя след над два часа разисквания в пленарната зала. Със 124 гласа “за” депутатите потвърдиха, че не трябва да се удължава забраната за внос на зърно от Украйна, която изтича на 15 септември. Против гласуваха 69 депутати. 

Комисията по икономическа политика и иновации на българския парламент одобри във вторник проекторешение, че страната не подкрепя удължаването на забраната за внос на определени селскостопански продукти от Украйна след 15 септември. През следващите два дни възникна напрежение между фермерите и българските власти. Представители на отрасли заплашиха с протести, а властите посочиха забраната за украински внос като една от причините за покачването на цените в страната. 

Земеделският министър Кирил Ватеев обясни, че ще бъде засилен контролът върху вноса на украинска продукция, тъй като тя не е по стандартите на ЕС. Първоначално той се застъпи за удължаване на забраната, но промени решението си, след като се запозна с прогнозите. „Според макропоказателите отпадането на тази забрана не е толкова притеснително, защото българските производители могат да бъдат подкрепени. Засилваме контрола върху всички украински стоки, като радиоактивността и тежките метали ще бъдат строго контролирани“, каза той.

На свой ред от офиса на президента на Украйна приветстваха гласуването на българския парламент. „Това е ясен пример за това как една зряла европейска демокрация взема решения въз основа на факти, а не на емоции, и не смесва икономика и политика. Ние сме искрено благодарни на правителството и парламента на България“, каза заместник-началникът на президентската администрация Игор Жовква. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също благодари на София за това решение. „Благодарен съм на България за решението да не удължава ограниченията върху износа на украинска земеделска продукция след 15 септември. Благодаря на премиера Николай Денков и неговия екип, както и на всички български парламентаристи за тази стъпка. България демонстрира пример за истинска солидарност“, заяви Зеленски. 

Кое всъщност е важното в решението на България? Тук всичко е повече от очевидно: първо, това спомага за повишаване на политическия имидж на страната, тъй като тя остава вярна на условията на стандартите Световната търговска организация ГАТТ, което показва политическата зрялост на държавната власт. Второ, позволявайки вноса на зърно, България значително помага на Украйна в икономически план, без да губи нищо съществено в замяна. „Трябва да сравним кое е по-важно: леко, но чувствително да намалим инфлацията на храните за 7 милиона души или да дадем допълнително предимство на сектор, който получава 2 милиарда годишно“, коментира Кирил Петков от ПП-ДБ.

Съвсем очаквано опозицията разкритикува решението на парламента и го нарече „предателство“. „Това си е чисто национално предателство, не защото не сме за свободен пазар, а защото не можем да поставим нашите зърнопроизводители в ситуация, в която да бъдат неконкурентоспособни“, заяви Деян Николов от ПП „Възраждане“. Но не трябва да забравяме, че „Възраждане“ многократно е била изразител на проруски и антизападни идеи в парламента, поради което би било неразумно да се взема предвид нейното мнение по отношение на събития, свързани с Украйна.

Няма как да не се отбележи фактът, че България се придържа към идеята да подкрепя Украйна в борбата й срещу РФ не просто „ей така“. Страната все още е под непълното, но все пак силно влияние на Русия, което никога не е довело до нищо добро в историята на държавата. 

За целта в България ще бъде изградена военна база за разполагане на многонационална бойна група на НАТО на стойност над 100 млн. лв. (около 55 млн. долара). Това съобщи министърът на отбраната Тодор Тагарев. По неговите думи базата трябва да е готова до 2025 година. Той допълни, че по-голямата част от офицерите в многонационалната група ще бъдат от Италия, както и че групата ще изпълнява отбранителни функции в случай на военна заплаха. Тагарев добави, че числеността на групата може да достигне до 1500 души в мирно време. 

За съмняващите се в необходимостта от тази стъпка за сигурността, трябва да припомним, че България започна да въоръжава бреговата си охрана с ракети заради заплахите от страна на РФ в Черно море, както съобщи преди седмица премиерът Николай Денков.

Според него целта на подобна стъпка е да се гарантира „никой да не посмее да се доближи до нашите черноморски градове“. Денков подчерта, че България трябва да развие военноморските си сили така, че да са достатъчно подготвени да защитават страната. „Сега ние не виждаме пряка заплаха за българските пристанища, но на силата се отговаря със сила. Затова започнахме да купуваме ракети за бреговата охрана, за да не смее никой да доближи нашите черноморски градове“, каза той, припомняйки руските ракетни атаки срещу Варна през 1915 г., нанесени от вода. 

Трябва да мислим критично и да разберем, че ако по някакъв начин допринасяме за стабилността на Украйна, това ще й помогне по-уверено да се противопостави на пълномащабната агресия на РФ, която не познава граници (особено ако си спомним последните събития в Румъния с участието на дронове на руските въоръжени сили). Това ще доведе до факта, че България ще може да „диша по-спокойно“ и да не се притеснява толкова много за сигурността си както в морето, така и вътре в страната. Накратко, помагайки на Украйна, България проправя своя път към мирно бъдеще, без Русия като заплаха.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми