Летище София вече е готово за Шенген по въздух: След няколко дни ще заработят електронните гишета

Електронните гишета на Терминал 2 на Летище София ще позволи автоматична проверка на бордните карти и ще бъде официално открит на 6 март, съобщават от летището. Това внедряване е ключово за подобряване на пътническото преживяване, като значително намалява времето за изчакване на опашките. Тези гишета са първите от такъв вид на българско летище.

С присъединяването на България към Шенгенското пространство по въздушните и водните граници на 31 март 2024 г., Летище София вече предоставя полезна информация за пътниците. 

Заминаващите пътници, пътуващи до Шенгенска страна, след регистриране на багажа си ще преминават само през проверка за сигурност и ще излизат към излетната зона, без да преминават паспортен контрол, при условие че имат документ за самоличност. 

Пътниците, пристигащи от Шенгенска страна, след кацане на летище София ще могат директно да се отправят за получаване на багажа си, без да преминават паспортен контрол. 

За тези, които пристигат от страни извън Шенгенското пространство, процедурата остава същата като преди – паспортен контрол и гранична проверка преди получаване на багажа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *