“Еърпорт Русе” получи удостоверение за експлоатационна годност от Гражданската въздухоплавателна администрация.

Главната дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА) издала удостоверение за експлоатационна годност на гражданско летище на “Летище Русе” съгласно Закона за гражданското въздухоплаване, съобщиха от Общинската администрация.

Това е следващият етап от намеренията на дружеството, което от началото на 2023 година оперира Летище Русе. Планира се в рамките на една календарна година да бъде изработен цялостен Генерален план на “Летище Русе”, което ще позволи на летището да се използва като гражданско.

На 24 февруари 2023 година Общинският съвет гласува дружеството да сключи договор за експлоатация на летището, намиращо се в село Щръклево. Оттогава са предприети значителни стъпки за модернизация на летището и подобряване на условията за извършване на авиационни услуги. Беше изградена осветителна система на пистата за излитане и кацане, като Летище Русе стана първото в България с LED осветление, захранвано от слънчеви батерии. Изградена е и 9-километрова периметрова ограда, теренът е цялостно почистен, а сградата на пътническия терминал е обновена и реновирана. Монтирани са и два ветропоказателя, отговарящи на спецификациите на Международната организация за гражданска авиация ICAO. През 2023 година бяха закупени и стационарни и мобилни цистерни за гориво за нуждите на летището.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *