МВР ще проведе допълнително разследване след смъртта на мъж при полицейско задържане в Стара Загора

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска допълнително разследване, което да проучи всички обстоятелства и факти, свързани със смъртта на мъж от града, задържан от полицаи, съобщава пресцентърът на МВР. Това ще се провежда паралелно с проверка, назначена от ръководителя на полицията в Стара Загора. 

Втората инспекция ще бъде извършена от инспекторите на министерството, като те ще анализират и данните, появили се в социалните мрежи и медиите след инцидента.Този процес трябва да разгледа възможните неправомерни действия на полицията и евентуално прекомерно използване на полицейска власт.

На 30 декември вечерта 58-годишният бивш републикански шампион по борба Пламен Пенев, страдащ от психически проблеми през последните години, опитал да избяга от полицията. Отговаряйки на сигнал за заплахи с нож срещу деца, полицейските служители реагираха. При появата им Пенев потеглил с автомобила си и така е започнало преследване по улиците на града. В резултат на това се е случил сблъсъкът с полицейски автомобил, като след минути преследваният мъж е починал.

Дъщерите на Пенев съобщиха днес за NOVA, че баща им бил изваден жив от колата, но е починал в резултат на злоупотреба с физическа сила от страна на полицията. Според тях, Пенев е бил насилствено извлечен от колата и е бил подложен на брутално поведени е от страна на служителите на реда.  

“Човек, след като е катастрофирал, така ли трябва да го извадят от колата? Не трябва ли да бъде извикана линейка? Не му е оказана първа помощ, а е използвана физическа сила върху човек, който е бил в безпомощно състояние”, подчерта Ивелина Пенева.

Това е вторият случай в рамките на два месеца, при който МВР става обект на критика за полицейско насилие. Предишният случай се развил по време на потушаването на безредиците по време на протеста срещу Българския футболен съюз на 16 ноември. Четирима полицаи бяха уволнени за превишаване на правомощията си, девет служители на реда бяха подложени на дисциплинарни проверки за общо 10 нарушения на служебната дисциплина.

Един отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *