,

България на път към Шенген: Въздушните граници ще се отворят през март,  а сухопътните  – година по-късно

Има висока вероятност, че през март, България ще се присъедини към въздушния Шенген, а след година – и със сухопътните си граници. Такав прогноза направи бившия заместник-външен министър Милен Керемедчиев в интервюто си за NOVA.

Той поясни, че тези срокове отговарят и на исканията на Австрия за премахване на ветото. Те включват поставяне на плътна ограда по границата с Турция и увеличаване на контингента на “Фронтекс” по българските граници.

Според Керемедчиев, България следва да приеме предложението на Австрия, тъй като това е важна стъпка към членството в Шенген.

Относно приемането на мигранти, той подчерта два аспекта. Единият се отнася до тези, които са получили първоначален статут на закрила в България, но след това са продължили към Западна Европа. Другият аспект засяга нелегалното преминаване на мигранти през България.

“Желанието на Австрия е да ни ги върне обратно. Проблемът обаче е със самият контрол. Даже това да се случи физически, кой ще ги спре те да се върнат обратно в Австрия, тъй като България не е крайната дестинация на тяхното пътуване”, каза Керемедчиев. 

Той посочи също, че за първи път те подават молби за статут на бежанец в Австрия. При тези обстоятелства е трудно за Виена да докаже, че мигрантите са преминали през България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *