,

“Унгария заплашва с вето за Шенген поради българската такса върху руския газ”

“Файненшъл таймс”: Унгария заплашила България с вето за Шенген поради таксата за руски газ

В понеделник Унгария изпрати заплаха, че ще възпрепятства присъединяването на България към Шенгенското пространство, ако не бъдат отменени таксите за транзита на руски газ, съобщава “Файненшъл таймс”, цитирайки неказващи се източници (бел. ред.: унгарските власти не са коментирали официално).

Статията е от вторник, 11 декември, след като ГЕРБ и “Продължаваме промяната – Демократична България” обявиха оттеглянето си от таксата от 20 лева за мегават-час за пренос на газ през България.

Инициативата на Орбан

“Файненшъл таймс” нарежда тази заплаха да бъде “последният ход на премиера Виктор Орбан за нарушаване на консенсуса в ЕС преди срещата на върха на лидерите на ЕС тази седмица, на която той обеща да блокира финансовата и политическата подкрепа за Украйна”.

“Ето го отново нашият стар приятел Орбан”, казва дипломат, запознат пряко със ситуацията. “Те (унгарците – бел. ред.) свързват всички проблеми и ги блокират всички”, каза втори човек.

Трудно е да се разбере какво точно иска Орбан от всичко това, коментира трети дипломат от ЕС, участвал в дискусии с унгарците тази седмица. Единственият извод е, че той е решил да блокира всичко, което е възможно.

Критика към българския данък

Президентът на Унгария, близък съюзник на руския президент Путин, критикува българския данък, насочен срещу един от последните маршрути за руски газ в ЕС. Когато България обяви въвеждането на таксата, Унгария и Сърбия съобщиха, че ще застрашат вноса си, а Будапеща се обърна към Брюксел.

Статията подчертава думите на Бойко Борисов и Кирил Петков в понеделник, че отказът от таксата е необходим, за да не се наруши подкрепата от “страните нагоре по течението” и да не се засегнат надеждите на България за Шенген. Те заявиха, че правителството все още търси еквивалент на данъка на равнище ЕС, за да упражнява натиск върху страните-членки да се откажат от вноса на руски въглеводороди.

България играе ключова роля в регионалния транзит на руски газ, като Унгария е един от най-големите клиенти. Орбан успешно се бори за отлагане на санкциите на ЕС, целящи намаляване на зависимостта от руски горива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *