НКЖИ обяви за промени в тарифите: Намаление от 35% на инфраструктурната такса и нови услуги за превозвачите

Управителният съвет на НК “Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) взе решение за модернизиране на таксите за определени услуги на компанията. От началото на 2024 г. планира да намали инфраструктурната такса за преминаване с приблизително 35%. След тази промяна, таксата за превоз на влак с тегло 1000 тона, например, ще бъде намалена от 2,50 лв/км на 1,66 лв/км, съобщава компанията.

Тарифите за непланирани товарни превози извън годишното разписание се увеличават. Тези услуги се актуализират за първи път в продължение на 15 години и засягат тарифите за експресни услуги, предоставяни от компанията.

Промените в тарифите за допълнителни услуги са свързани с назначаването на влакове и изготвянето на график извън годишния. Това става, когато превозвачът подава заявка за превоз в кратки срокове преди изпълнението му.

Експресните услуги, предлагани от ДП НКЖИ, предоставят възможност на железопътните превозвачи за най-гъвкаво разпределение на капацитета. Те им дават възможност да задоволят бързо своите клиенти и товародатели, предоставяйки възможност за експресна промяна в графика за пътуване.

В зависимост от времето на подаване на заявка за капацитет, се разграничават три вида заявки:

1. Стандартна – подадена поне 48 часа преди желания час на тръгване на влака. Цената се променя от 0,50 лв/км на 1,61 лв/км.

2. Нормална – подадена по-малко от 48 часа преди желания час на тръгване на влака и не по-късно от 10:00 часа на предишния ден. Цената се променя от 0,75 лв/км на 2,42 лв/км.

3. Експресна – подадена след 10:00 часа в деня на тръгване на влака. Цената се променя от 1,00 лв/км на 3,22 лв/км. При експресната заявка превозвачите могат да удовлетворят нуждата от допълнителен, непланиран превоз в рамките на 2 часа, което не е възможно в други случаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *