,

Геноцид над украинците във Волноваха: руската армия отново демонстрира пълна липса на хуманност

За повече от година и половина на пълномащабна война срещу Украйна руските въоръжени сили показаха своята “животинска” същност: целият свят видя геноцида над мирното население в Буча и Мариупол. Всеки ден руснаците обстрелват жилищни квартали на украинците, като лицемерно твърдят, че унищожават “военни цели”. Колко още не е видял светът от тяхната жестокост във временно окупираните територии на Украйна? Всичко това ще стане известно едва след победата на Киев и Запад. 

Целият свят обаче вече е разтърсен от новината за поредно ужасно военно престъпление: във временно окупираната Волноваха, Донецка област, руски войници разстреляха семейство Капканец. Загинаха деветима души, сред които са и две деца. Техните тела с огнестрелни рани бяха открити в частна къща. Като се има предвид, че Волноваха е прифронтов град, превзет през 2022 г., и всички хора с оръжие там са руски военни, няма съмнение, че това е тяхна работа. Според журналистите убито е цялото семейство Капканец: най-малкия беше само на пет години, а най-големия – на 53.

Първоначалната версия, съответно данните от местните жители, сочеше, че предния ден Андрей Капканец се е скарал с кадировци, които се опитали да отнемат къщата му. Кадировците решили да си отмъстят. Те са нахлули в къщата точно в разгара на семейния празник и са убили всички присъстващи, включително и малки деца. 

Обаче след малко се появи информация, че украинското семейство най-вероято е било убито, докато те са спали. Според реконструираната картина на масовото убийство спящите хора са били лишени от живот от 2-3 души със специална военна подготовка и техническо снаряжение. Стрелбата е била извършена с автоматични оръжия със заглушители. От купчината попадения, малкия брой неудачни изстрели и липсата на светлина в къщата съдебните експерти заключават, че стрелците са били оборудвани с термовизионни камери.

Става дума за операция по ликвидиране: всичките девет тела бяха осеяни с куршуми, а повечето попадения са в главите. Роднините, които бяха допуснати до мястото на екзекуцията, отбелязват, че обичайният ред в частната къща не е бил нарушен, а ценностите са останали по местата си – нищо не е изчезнало.

Донецката областна прокуратура публикува ужасяващи снимки на убитите – хора, прегърнали се един друг, лежащи в легла с простреляни глави. По стените се виждат следи от кръв. Децата са умъртвени в креватчетата си. Според версията на познатия на загиналото семейство, след като за убийството станало известно, на мястото дошли високопоставени руски военни и започнали да прикриват всички последствия, а на съседите било казано да мълчат.

Известно е също така, че това не е първият случай на подобна разправа заради несъгласието на жителите на окупираните територии да се откажат от домовете си. 

“За съжаление това не са единични случаи, те не са обвързани с никого конкретно, руските войници, ако им хареса, изгонват местните жители и се настаняват сами. Преместват се в празни къщи, а ако няма празни къщи, просто изхвърлят жителите и се настаняват сами, като използват примери за лоялност към Украйна или примери, че в телефона има снимка и не им е ясно каква е тя. И те просто използват това, за да ги изгонят от къщата”, каза началникът на гражданско-военната администрация на Волноваха Иван Любинец.

Подобни военни престъпления трябва да се наказват със смъртна присъда. За аналогични случаи на убийства на цивилни граждани световният трибунал трябва да подведе под отговорност цялата руска армия, защото върху ръцете им е кръвта на десетки хиляди цивилни граждани на страната, която никога не се е опитвала нито да нарушава границите на Руската федерация, нито да дестабилизира обстановката в света, а още повече – никога не е стреляла по спящи местни жители, както вече е прието да се прави в руската армия.

Няма никакво съмнение, че в случая са замесени руснаците. Точно както следи от руски мъчения са открити в Буча, Ирпен, Изюм и други украински градове, където е имало “руски освободители”.

Людмила Балканова, политически анализатор

Подкрепи Бесарабски фронт в Patreon

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *