,

В Кърджали ще се появи обелиск на толерантността – символ на религиозно единство и разнообразие 

В контекста на войната в Ивицата Газа, която изпъква на религиозен характер, в град Кърджали ще изградят обелиск на толерантност, като символ на основните три световни религии – християнство, ислям и юдаизъм. За този амбициозен проект вече е избрано мястото – паркът “Арпезос – Север”. 

Основната идея на инициативата е да се създаде монумент, която би символизирал тези три вероизповедания. Той ще включва централна пластика с три лица с височина 6 метра и една чешма, предназначена за посетителите, които желаят да си починат и да си утолит жаждата.

Планира се скулптурите да бъдат изготвени от мрамор, върху който ще са изписани символи, свързани с трите религии. Чешмата за питейна вода ще се разполага близо до обелиска, извън обичайните пешеходни маршрути, за да предостави по-голям комфорт на посетителите на парка. Тя ще включва три улея, през които ще тече вода от един общ източник. Освен това, на обелискът да има мото: “Може би пием вода от различни чешми, но изворът е един!” (Зиятин Нуриев).

Краткосрочните задачи включват частично премахване на настоящия настил, изграждане на фундамент за обелиска и резервоар за вода, строеж на фундамент за чешмата и на техническо помещение с водни системи, осветление и контрол, доставка и монтаж на обелиск с улеи за водопад, доставка и монтаж на чешма и др.

Стойността на целия обект ще бъде около 400 000 лева без ДДС, като поръчката включва инженеринг – проектиране, изграждане и авторски надзор. На този етап няма налични средства за изпълнението й, и този факт ще бъде ясно посочен в договора с избрания изпълнител. Реализацията на поръчката ще започне, след като бъде събрана необходимата сума.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *