Избухване на бруцелоза в област Кърджали: стопански загуби и превзети мерки

В община Кирково (Кърджалийска област) една ферма бе засегната от бруцелоза, като 18 от общо 50 животни бяха умъртвени. Според информацията от бТВ, заразата е открита в село Бенковски. 

Писмо от здравните власти, потвърждаващо положителните кръвни проби на умъртвените животни, бе получено в кметството вчера. 

“Взети са проби от всички животни в стопанството, като умъртвени са само тези с положителен резултат. От останалите животни са взети повторни проби. Проби са взети и от стопанина на фермата, както и от контактни лица. Извършва се дезинфекция“, сподели кметът на селото. Той добави, че най-близкото стопанство е на 2 километра разстояние.

През април, в съседно стопанство, три крави бяха умъртвени поради болест по животните в бившия стопански двор. Преди това в кметство Растник също поради болест по домашните животни бяха лишени от живот 11 крави.

Бруцелозата е хронично рецидивиращо заболяване, характеризиращо се с вълнообразна температура, токсични явления и прояви в различни органи и системи. Тя предизвиква малки епидемии или случаи, основно сред професионално застрашени рискови групи като животновъди, селскостопански работници, ветеринарни лекари, зоотехници и лабораторен персонал. Причинителите на заболяването са бактерии от рода Brucella, устойчивостта им в околната среда и хранителни продукти като мляко е от значение за епидемичния процес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *