Отново проблем с машините за гласуване: Няма къде да се съхраняват преди изборите

Нов проблем с машините за гласуване възникна по-малко от месец преди предстоящите предсрочни избори в края на октомври – става въпрос за мястото, където ще се съхраняват.

Служебното правителство посочи, че не е страна по договора за наем на помещението, където се съхраняват машините.

От Централната избирателна комисия (ЦИК) предупредиха, че договорът с фирмата, която държи склада, изтича на 1 октомври и все още не е сключен нов.

Правителствената пресслужба уточни, че в края на юли правителството удължило с шест месеца срока, в който могат да се използват помещения, наети от ЦИК за съхранението на машините, но ЦИК все още не е предоставила проект на договор за ново наемане, който да бъде финансиран.

Министерският съвет заяви, че е готов да осигури необходимите средства за сключването на договори за логистика и техническа поддръжка на устройствата за машинно гласуване, както и за други нужди, свързани с обезпечаването на изборите.

От ЦИК обясниха, че има предложение от собственика на склада, за което кабинетът е информиран. Фирмата настоява договорът да бъде за три години, а не за шест месеца, и машините да бъдат преместени в съседно помещение. Претенциите не са финансови, като наемът няма да се промени, но ще бъде индексиран спрямо инфлацията. 

В края на август ЦИК обсъди проблема с правителството и беше поет ангажимент въпросът да се реши до края на септември.

Машините за гласуване се съхраняват в частен склад от началото на 2021 г., когато бяха закупени, като все още не е намерено подходящо държавно помещение, въпреки многократните искания на ЦИК. Единственият предложен вариант е бил военен склад в София, който обаче не е подходящ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *