,

8% намаление на цената на природния газ през юли

Цената на природния газ ще се понижи с около 8% през месец юли, съобщи изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева по време на общественото обсъждане на цените. Така, мегаватчасът газ ще бъде продаван за около 60 лева и 50 стотинки.

Първоначално се очакваше намаление от 12%, но междувременно цените на международните борси за газа се повишиха, което се отрази и на цените в България. Златева поясни, че ръстът на борсовия индекс ETF (ценообразуващ индекс) влияе на регулираната цена на газа. При 19% ръст на индекса, разликата в цената е само 4%.

Въпреки повишението на борсите, цените в България не се увеличават в пълен размер, тъй като доставките от Азербайджан имат по-голямо влияние и са стабилни. Над 70% от газа, доставян през юли, ще бъде от Азербайджан, което оказва редуциращо въздействие върху цената.

Официалното предложение за окончателната цена на газа ще бъде направено от “Булгаргаз” на 1 юли, когато и Комисията за енергийно и водно регулиране ще вземе решение относно цените.

Това намаление на цената на природния газ през юли ще донесе облекчение на потребителите и бизнеса, които използват газ за отопление и производство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми