,

32 държави, включително България, съдят Русия за геноцид

България се присъединява към Украйна и другите 25 държави-членки на Европейския съюз в искането за съдебно преследване на Русия за геноцид, съобщава “Дойче веле”. В делото се настоява Русия да бъде обвинена за нарушаване на Конвенцията за предотвратяване и наказване на престъплението геноцид.

Изключение от Европейския съюз прави само Унгария, като не се включва в делото. Въпреки това, няколко други страни извън ЕС подкрепят искането, сред които Великобритания, Норвегия, Лихтенщайн, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Общо 32 държави се присъединяват към Украйна в това историческо дело, което е най-голямото по брой участници в подобни процеси. САЩ не са включени в списъка, тъй като не признават Международния съд.

Изслушването на първото дело, внесено от Украйна срещу Русия за нарушения на две конвенции на ООН – Международната конвенция за борба с финансирането на тероризма и Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация, започва на 6 юни и се очаква да приключи до следващата сряда, 14 юни. Решението на съда се очаква да бъде обявено до края на годината или в началото на 2024 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *