17-годишен български талант се нареди сред топ 5 изследователи в програмата на Масачузетския технологичен университет

Впечатляващо постижение донесе слава на България в сферата на науката. Младият научен изследовател Радостин Чолаков, на 17 години, зае място в топ 5 на многообещаващите учени. Той е един от двама българи, които взеха участие в тазгодишната лятна школа на Масачузетския технологичен институт в САЩ. Този успех се дължи на неговия научен принос в сферата на информатиката, съобщава Нова ТВ.

За Радостин интересът към програмирането се превърнал във вълнуващо предизвикателство още през началните години на училище. Наскоро той се наредил в топ 5 млади научни изследователи след успешно устно и писмено представяне на своя научен проект след шестмесечно обучение в Изследователския научен институт в САЩ.

“Моят проект беше за квантуване на големи езикови модели”, сподели Радостин.

Тези модели са зад основата на услуги като ChatGPT. Същинската цел на проекта, който Радостин и неговият екип разработват, е създаването на нов, по-компактен вариант, който да бъде достъпен за повече хора.

Относно аспекта на състезателността в лятната школа, Радостин го описа много кратко и ясно: “Мога да кажа, че абсолютно всички участници там са много добри.”

Обаче освен международното признание, той също така спечели и ценни връзки в тази област. Работата по проекта на Радостин ще продължи и в следващите месеци. След завършване на училище, 17-годишният талант има и планове за бъдещето си, които все още държи в тайна. Въпреки това той споделя, че ще търси възможности за продължаване на висшето си образование зад океана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *