10 000 платни паркоместа ще се появят във Варна след няколко месеца

Зелената зона във Варна, която предстои да бъде въведена през предстоящата пролет, ще предостави приблизително 10 000 паркоместа, както информират от пресцентъра на Община Варна.

Младен Иванов, директор на Общинското предприятие “Паркинги и синя зона”, сподели, че графикът на работата в седемте подзони зависи от напредъка на строителните фирми, които извършват ремонти по улиците на града. В интервю за Радио Варна той посочва, че зелената зона ще се простира от текущите граници на Синя зона до булевард “Левски”.

Основната цел на проекта е да предостави решение за създаване на зони с режим на часово заплащане за паркиране в улици, булеварди и паркинги в града, където в момента липсва “Синя зона”, като се стреми към най-рационалното използване на територията. Режимът ще бъде приложим за превозни средства с максимална маса до 2,5 тона, както и за микробуси и автобуси с до 12 места за пътници. 

Проектът включва обособяването на седем подзони:

  • Подзона 1, ограничена от булевардите и улиците: бул. “Христо Ботев”, ул. “Кракра”, ул. “Иван Рилски”, ул. “Тодор Влайков”, ул. “Христо Македонски”, ул. “Константин Доганов”, ул. “Академик Фьодор Успенски”, ул. “Вл. Димитров- Майстора”, ул. “Филип Тотю”, ул. “Антон Страшимиров”.
  • Подзона 2, ограничена от булевардите и улиците: ул. “Кракра”, ул. “Проф. П. Стоянов”, бул. “В. Левски”, бул. “Вл. Варненчик”, ул. “Д-р Пискюлиев”, ул. “Беласица”.
  • Подзона 3, ограничена от булевардите и улиците: бул. “Вл. Варненчик”, бул. “В. Левски”, бул. “Сливница”, ул. “Дрин”.
  • Подзона 4, ограничена от булевардите и улиците: бул. “Сливница”, бул. “В. Левски”, бул. “Цар Освободител”, ул. “Пирин”.
  • Подзона 5, ограничена от булевардите и улиците: бул. “Цар Освободител”, бул. “В. Левски”, бул. “Царевец”, бул. “Ген. Колев”, бул. “Чаталджа”, ул. “Братя Бъкстон”, ул. “Битоля”.
  • Подзона 6, ограничена от булевардите и улиците: бул. “Царевец”, бул. “В. Левски”, бул. “Осми Приморски полк”.
  • Подзона 7, ограничена от булевардите и улиците: бул. “Осми Приморски полк”, бул. “В. Левски”, бул. “Княз Борис I”, ул. “Никола Вапцаров”.

Според Иванов на места всички работи са завършени, паркоместата са маркирани, и остава само поставянето на указателни табели. Общината осъществява контрол за спазване на сроковете и качеството на изпълнението на проекта. В някои райони е възможно забавяне на строително-монтажните работи още от миналата година, затова бе предвиден график за наваксване, така че зоната да стартира през пролетта на текущата година.

Отговаряйки на въпрос за актуализация на цените за паркиране, Иванов пояснява, че ценовата политика се определя от Общинския съвет. Обаче окончателното решение ще бъде взето след подробен анализ на работата на двете зони, след като те започнат да функционират заедно.

Понастоящем не се планира разширяване на обхвата на зоните за платено паркиране, отбелязва директорът на предприятието, тъй като акцентът е върху намирането на места за създаване на буферни паркинги. За проектобюджета на 2024 г. е предвидена сума за стартиране на проектирането на два такива паркинга в района “Приморски”, като тези средства могат да бъдат насочени и от други програми за финансиране на проекти на общината.

Иванов добави, че общината планира внедряване на смарт-системи за управление на плащанията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми