,

Зърното, от което се нуждае цял свят

Украинската селскостопанска продукция е от решаващо значение за гарантиране на продоволствената сигурност на света. Повече от 400 милиона души разчитат на нея, основно в Африка и Азия. Следователно блокирането от страна на Русия на черноморските пристанища на Украйна, което започна заедно с пълномащабната агресия, доведе до рязко покачване на цената на зърното в света. „Зърненото споразумение“ през юли 2022 г. беше голяма победа за международната общност над плановете на Кремъл да изолира Украйна. Дори след като се съгласи със „зърнената инициатива“, РФ продължи да я възпрепятства, ограничавайки пропускателната възможност, като саботира чрез инспекции корабите. 

Трябва да се отчете, че след подписването на Споразумението Украйна никога не е предявявала никакви допълнителни искания, докато Русия постоянно шантажира с провал на „зърнената инициатива“, настоявайки за облекчаване на санкциите, въпреки, че те не се отнасят за износа на храни. Всъщност, целият смисъл на участието на Руската Федерация в „зърнената инициатива“ беше тя да се въздържа от атаки срещу гражданска инфраструктура, свързана с морския износ. Въпреки това Русия периодично атакуваше пристанищната инфраструктура.

Благодарение на „зърнената инициатива“ повече от половината от доставките на Световната продоволствена програма на ООН бяха покрити с украинско зърно. Освен това в рамките на програмата „Зърно от Украйна“, инициирана от Киев, значително количество продукция беше доставена безплатно на нуждаещи се страни, предимно в Африка. Благодарение на „зърненото споразумение“, около 33 милиона тона продукция стигнаха до световните пазари, до общо 45 държави. Около 2/3 от общия износ е за страните от глобалния юг. 

С отхвърлянето на „зърненото споразумение“ Кремъл премина от шантаж към реални опити за глобална дестабилизация, разчитайки да предизвика хаос и нашествие от бежанци, за да отклони вниманието на света от агресията си срещу Украйна. 

Русия няма право заради своите користни интереси да разиграва “игри на глада” със света. За сметка на това хората по целия свят имат право на стабилност и продоволствена сигурност. Продоволствената сигурност е и една от важните точки от Формулата за мир на президента Володимир Зеленски, насочена към възстановяване на един справедлив и устойчив свят. 

Украйна остава вярна на международните си задължения и е готова да продължи „зърнената инициатива“ дори без участието на Русия. Де факто Украйна, ООН и Турция могат съвместно да осигурят функционирането на зърнения коридор в Черно море. Всички страни-членки на ООН на практика са длъжни да подкрепят тези усилия и да гарантират опазването на живота – не само в Украйна, но навсякъде по света.

Въпреки това, както стана известно на 19 юли, пет държави-членки на ЕС ще се обърнат заедно към блока, с искане да удължи забраната за внос на украинско зърно след крайния срок от 15 септември, за да избегнат сериозни смущения на пазара, съобщи пред  Ройтерс унгарският министър на земеделието Ищван Наги. България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия ще поискат от ЕС удължаване на забраната за внос на украинско зърно, което от една страна е решение, обусловено от собствения пазар на страните, а от друга – меко „подаване“ на Руската Федерация. 

Тези 5 страни се превърнаха в алтернативни транзитни маршрути за украинско зърно, за да се компенсира спадът в износа през черноморските пристанища на страната след руската инвазия. През май ЕС разреши на петте държави да забранят вътрешните продажби на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчоглед, като същевременно разреши транзита на такива стоки за износ в други страни, включително и други страни от ЕС. Тази забрана трябва да приключи на 15 септември. 

Наги заяви, че петте страни ще поискат тази забрана да бъде запазена за вноса на четири украински стоки: пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. В същото време транзитните доставки продължават. Но той каза още, че ще обсъдят и възможността страните поотделно да искат от ЕС да добави продукти към забранителния списък.

Във време, когато износът на зърно не само спасява икономиката и агросферата на Украйна, но и на много страни по света, подобни транзитни забрани играят само в полза на Кремъл. Трябва да се разбере, че всичко, което е неизгодно за Киев, е изгодно за Москва, така че Кремъл ще оказва натиск за това. 

Консолидацията на държавите включва и търсене на консенсус във всички сфери на дейност в интерес на Европа, тъй като това е голям механизъм, в който всяко болтче има значение. Победата над агресията на Русия в света и Европа се гради дори на неща като „зърненото споразумение“. Да се ​​забрани транзита на зърно сега означава да се даде възможност на Кремъл да победи икономически Украйна, а утре и света


Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *