,

Заради голям недостиг на педиатри в страната някои от специалистите са принудени да работят извънредно и без отпуски

Според Българския лекарски съюз, в страната има сериозен дефицит на педиатри. Общо само 948 специалисти по детски болести работят в България, сочат данните на организацията, предоставени на bTV Новините.

Големите градове като София, Пловдив и Варна са със сравнително по-голям брой педиатри. Обаче най-трудната ситуация е в област Разград, където има само 18 лекари по специалност “детски болести”, същото количество се отчита и в Смолянска област. В Ямбол има 19 такива специалисти, а във Враца те са 33.

Прогнозите сочат, че до следващите 10 години 60% от сегашните педиатри може да бъдат на пенсия, особено в региони като Смолян, където има само 18 лекари, които лекуват най-малките пациенти. Освен това, общият дефицит на здравни кадри е свързан с трудните условия на работа и ниското възнаграждение, което правителството се опитва да подобри в продължение на година. 

В момента, в критично положение се намира детското отделение във Враца. Един от лекарите в специално предаване на bTV,  изрази голяма загриженост във връзка с това, че четиримата лекари в детското отделение са натрупали близо 800 дни невзет платен отпуск. Също така те често им са налага да работят извънредно и този труд възлиза на стотици часове. Ситуацията стигна до това, че лекарите и директорът изразиха намерение за отставка. След това министърът на здравеопазването Христо Хинков обеща да нареди командировка на педиатри от други части на страната, за да помогнат на колегите си във Враца.

Педиатрите от цялата страна обаче изразяват съмнения по отношение на това аварийно решение. Те считат, че командироването на специалисти не е истинското решение за проблемите, пред които са изправени тези 948 педиатри в България. 

Според лекарят д-р Бисер Тодоров от детското отделение във Враца, болницата се сблъсква със системния проблем, който изисква всеобхватно решение.  В повечето случаи, колегите му са на пенсионна възраст, възнагражденията са нискокачествени поради липса на персонал и те работят без почивка. А на самият д-р Тодоров  властите са предложили заплата от 1450 лв. за 168 часа работа, като той счита, че това не отразява стойността на неговите 30 години опит и специализация в областта на детските болести.

В някои общини, като Неделино, липсата на педиатри се компенсира от общопрактикуващи лекари, които поемат отговорността за здравето на децата. Въпреки това, този начин не решава изцяло проблема, тъй като в по-големите областни градове също има детски болници.

.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми