Законопроектът на бюджета за  Държавното и общественото осигуряване е приет на първото четене

Днес депутатие одобриха законопроекта за бюджета на Държавното и общественото осигуряване (ДОО), съобщава ИА “Фокус”. 

118 народни представители гласуваха “за”, 34 – “против”, и 64 се въздържаха. 

Според приходната част на бюджета за ДОО, минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се лица, регистрирани земеделски стопани и тютюнопроизводители, ще се увеличи на 780 лв. от 1 август. Осигурителната вноска за фонд “Пенсии” и фонд “Пенсии за лица по чл. 69”, както и размерите на осигурителните вноски за всички останали фондове, ще бъдат запазени на нивата от 2022 година. Максималният осигурителен доход за всички осигурени лица остава 3400 лв.

 По отношение на разходите, пенсиите по т. нар. “швейцарско правило” ще се увеличат с 12% от пенсиите за трудова стойност от 1 юли. Също така, пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи от 467 лв. на 523,04 лв. месечно. Размерите на еднократната помощ при смърт на осигурено лице (540 лв.), минималното (18 лв.) и максималното (85,71 лв.) обезщетение за безработица ще бъдат запазени.

Въпреки това, че законопроектът беше одобрен, партиите изявиха различни мнения относно него.  

По времето на дебата, представителите на ГЕРБ-СДС подкрепиха бюджета, но изразиха загрижеността си, че законопроектът не предлага значими реформи и политики. Деница Сачева посочи, че системата за пенсионно осигуряване придобива “данъчен характер”. Така че от над 19 млрд. лв., предвидени за пенсиите, над 10 млрд. лв. идват от данъци.

ПП-ДБ също гласуваха “за” бюджета за Държавното и общественото осигуряване с аргумента, че процентът от Брутен вътрешен продукт (БВП), който се отделя за пенсии в бюджета, е един от най-ниските в Европа. Според Георги Ганев, трябва да се насърчи растежът не само в публичния бизнес, но и в частния. Той отбеляза, че голяма част от пенсионерите се издържат от доходи, получени извън трудовата им дейност, и според него тези хора не се нуждаят от допълнителна помощ, дори ако не получават висока пенсия.

ДПС подкрепи бюджета, но изрази желание да направи промени между първото и второто четене на частта, която засяга самоосигуряващите се земеделски стопани и тютюнопроизводители. Те също така смятат, че въпреки увеличението на пенсиите, около 300 000 пенсионери ще получават пенсии в размер 504 лв. и така все още ще остават под линията на бедността.

“Възраждане” отбеляза липсата на социални промени в бюджета, както и липсата на социални реформи.

БСП заяви, че бюджетът не е достатъчно социален.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми