,

Веднъж – случайност, втори път – закономерност: втори инцидент със зърно за седмица

Близо до търговското пристанище в Ла Рошел (Франция) избухна голям пожар. Запалил се е силоз за зърно на Sica Atlantique, огънят е обхванал три съседни силоза, пише местното издание France Bleu. В силозите, чиято облицовка е горяла, преди да пострадат от огъня е имало хиляди тонове пшеница. В гасенето на мащабния пожар са се включили около 100 спасители. Големият стълб черен дим се е виждал на разстояние няколко километра от мястото на пожара. 

Няколко дни по-рано, на 7 август, мощна експлозия разтърси района на голямото турско пристанище Дериндже, разположено на Мраморно море, на около 100 км от Истанбул. Експлозията е избухнала на пристанищната територия, където корабите се товарят със зърно с елеватори, принадлежащи на Турския съвет по зърното. В резултат на експлозията са ранени 12 души, състоянието на двама е тежко. Експлозията е повредила 13 от 16 асансьора. Турските власти разглеждат версията, че експлозията в пристанището Дериндже по време на товаренето на зърно може да е резултат от саботаж.

Инциденти като тези могат да доведат до голяма дестабилизация на световния пазар на зърно, от който зависят много бедстващи страни. Тяхната закономерност след излизането на Руската Федерация от „зърнената сделка“ навежда на много интересни разсъждения. 

В момента Русия има много големи запаси от зърно, които трябва нещо да прави, по-точно да ги продаде. Оказва се, че тези събития не само дестабилизират пазара и ценовата политика, но и постепенно освобождават Русия от конкуренти, което директно води до монопол и глобална зависимост от руското зърно.

Затова е необходимо да се разследва евентуалното отношение на РФ както към експлозията в Турция, така и към пожара във Франция. Разбира се, цялата информация трябва да бъде проверена. Но безусловно трябва да се проучи и разследва участието на путинова Русия в тези събития. Ситуацията изглежда много странна – експлозията на елеватори в Турция в навечерието на възможното посещение на Путин в тази държава, където се планира обсъждане на зърнения коридор. 

Трябва да се припомнят и усилените атаки срещу украинските зърнохранилища в първите дни след излизането на РФ от „сделката“. Отбелязва се, че търговците са силно обезпокоени от ударите на РФ срещу пристанищната инфраструктура, както и от факта, че Украйна – един от водещите износители в света – беше принудена да ограничи доставките за чужбина. В резултат на провала на зърнената сделка в средата на юли, за един месец износът на зърно от Украйна е намалял с 40%.

След ракетната атака на пристанището в град Измаил европейски журналисти съобщиха, че според източници в бранша щетите, причинени от РФ на пристанище Измаил, се оценяват като „сериозни“. „Това пристанище се намира през една река от Румъния, която е член на НАТО. То служи като основен алтернативен маршрут за износ на зърно от Украйна. Видео, разпространено от украинските власти, показва как пожарникари на стълби се борят с огромния пожар. Няколко големи сгради лежаха в руини, а поне от две разрушени хранилища се разсипа зърното“, се казва в публикацията. 

Сега Западът смята, че основният човек, който може да върне Русия към „зърнената сделка“, е Реджеп Тайип Ердоган. Това каза и украинският външен министър Дмитро Кулеба: “Мисля, че не е преувеличено да се каже, че президентът Ердоган е може би единственият човек в света, който може да убеди президента Путин по този въпрос”.

Руските диверсии и атаки срещу зърнохранилища са изплюване на Владимир Путин в лицето на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, които положиха големи усилия за постигане на споразумение. Следователно Западът, заедно с Турция, са длъжни да убедят РФ да се върне към сделката и да изпълни всички точки, които се отнасят до безопасността на пристанищата, зърнохранилищата и корабите, които превозват стоки.

Путин е в трудна ситуация. Нещо повече, Украйна показа възможностите си, като удари с морски дронове и десантен кораб на руския флот, и руски петролен танкер. В резултат на това застраховките на руските кораби в Черно море вече се увеличиха драстично, защото подобни атаки значително увеличават рисковете. Не могат да бъдат конвоирани всички кораби на РФ. Включително опасявайки се от атаки и срещу конвоя от украински морски дронове. Украйна ясно даде да се разбере – “вие унищожавате нашите пристанища, ние ще потопяваме вашите кораби”. В крайна сметка Русия, вземайки предвид нейния размер, инфраструктурните и санкционните й проблеми, ще загуби повече. А съществуват още и рискове от покачване на цените на петрола, от които много глобални играчи, като Китай, се интересуват. 

Срещата на Ердоган с Путин може да сложи край на поредицата от задкулисни преговори, явни и тайни изнудвания и сигнали. Най-вероятно РФ ще се върне към сделката, след като получи някои чисто формални отстъпки, които като цяло няма да дадат никакви предимства на Русия.

Дмитро Колев специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми