,

“Вечен полет”: РФ изтощава собствените си ВВС 

Руските военновъздушни сили продължават да използват значителни ресурси в подкрепа на сухопътните операции по време на пълномащабното си нахлуване в Украйна, но без решаващ оперативен ефект. Това съобщи в Twitter британското министерство на отбраната, позовавайки се на данни на разузнаването. 

„Руските ВВС продължават последователно да включват значителни ресурси в подкрепа на наземните операции в Украйна, но без решаващ оперативен ефект“ – се казва в доклада. Отбелязва се още, че през лятото руските тактически бойни самолети обикновено са извършвали повече от 100 полета на ден, но те почти винаги са ограничени до операции над временно контролираната от Русия територия, заради заплахата от украинската ПВО. „Русия се опитва да преодолее този проблем, като все по-често използва управляеми авиационни бомби с увеличаване на обсега. Самолетите могат да ги изстрелват на много километри от целите си, но те все още не са показали стабилна точност“, добавят от ведомството. 

Както е известно, Русия харчи много ресурси за терористични ракетни обстрели на украинската инфраструктура. Например сутринта на 12 август самолет на руските въоръжени сили удари украинското Орехове със скъпа управляема бомба. В резултат на удара загина полицай, още 12 души бяха ранени, включително 4-ма полицаи. И това е един обичаен ден за Украйна. В нощта на 15 август руските въоръжени сили нанесоха масиран ракетен удар срещу Украйна, като използваха над 20 крилати ракети с въздушно и морско базиране. В резултат на обстрелите има жертви и разрушения както на гражданска, така и на индустриална инфраструктура. „Има попадения в жилищни сгради. Горните етажи горят. Евакуираме хората. Всички служби са на място“, написа кметът на Лвив Андрий Садовий в своя канал в Telegram канал. 

По данни на командването на ВВС на Украйна тази нощ руските въоръжени сили са изстреляли 28 крилати ракети срещу Украйна. Агресорът атакува мирни градове с ракети Х-22, Х-101/Х-555 и “Калибър”. Срещу Днепропетровска и Запорижка област са изстреляни 8 зенитни управляеми ракети. Според тези данни може без угризения на съвестта да се каже, че Русия буквално унищожава мирните украинци с подобни атаки. 

Въпреки факта, че Русия изпитва проблеми с ремонта на военната си авиация, всеки ден се регистрират десетки полети на самолети и хеликоптери в зоната на бойните действия. „Всеки ден на фронта се извършват от 70 до 120 полета. Това е много повече от нашите. По принцип такова интензивно използване на авиацията пречи на нашето настъпление на юг и изток“, казва капитан 1-ви ранг от резерва, заместник-началник на щаба на ВМС на Украйна (2004-2020 г.) Андрий Риженко.

Трябва обаче да имаме предвид каква цена плащат руснаците за ежедневното изтощаване на своите ВВС. На 12 август в Русия аварира и се разби изтребител Су-30 – буквално в Деня на руските ВВС. Дали заради случайност, непрофесионализъм или небрежност не е известно. 

Руските изтребители излизат от строя заради прекомерна употреба, което дава на Украйна потенциално преимущество във въздушните битки срещу руските ВВС, твърди Business Insider. В статия за Defense News, Майкъл Бенърт, инженер от мозъчния тръст Rand Corporation, казва, че руските изтребители са към края на своя „летателен живот“. „Прекаленото използване на тези самолети също струва скъпо на Русия, тъй като войната продължава“, пише той, добавяйки, че според него около 57 руски самолета, много от които са модернизирани машини от съветската епоха, може да са били загубени поради това, че са били повредени в началото на войната. 

В резултат на това имаме “издишане” от страна на руските ВВС, и както се оказва, “дяволът не е толкова страшен, колкото го рисуват”. Това е въпреки факта, че в момента въздушното превъзходство като количество и качество е на страната на Русия. Всичко обаче ще се промени, след като Киев получи дългоочакваните F-16.

Изтребителите могат да изиграят ключова роля в настъпателните операции на Украйна. Това са многоцелеви самолети, които могат да играят роля в противовъздушната отбрана, в атаките на вражеските тилове, както и в защитата на сухопътните сили. Пенсионираният американски генерал-лейтенант Дейвид Дептула, бивш ръководител на разузнаването на ВВС на САЩ и бивш пилот на F-15, говори за това в ексклузивно интервю с Мария Прус от украинската служба на Гласът на Америка: 

“F-16 е многоцелеви самолет от 4-то поколение, който ще осигури на украинските ВВС възможността да изпълняват различни мисии. Защита срещу въздушни заплахи, способност да защитавате вашите градове, да защитавате вашите военни обекти, настъпателна противовъздушна борба, която ще ви позволи да атакувате руските сили, логистични центрове, командване и управление, и да можете бързо да се придвижвате по 1000-километровия фронт, на който сега воюват украинските сили. Не можете да направите това с наземни оръжейни системи.
Украинците трябва да бъдат снабдени както с техника за разминиране, така и с далекобойни оръжия като ATACMS, както и с F-16. Относно противовъздушна отбрана, за съжаление много висши военни на Америка мислят за нея само в контекста на наземната отбрана. Те като че ли забравят, че в Съединените щати оръжейната система номер едно, използвана за противовъздушна отбрана, е F-16”.

Така или иначе засега е ясно само едно – РФ воюва на изтощаване както на своите, така и на противниковите сили. На Кремъл обаче му се получава по-добре само първата точка от стратегията.

Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *