В София забраниха да карат тротинетки в пешеходните зони, могат само да се бутат

Софийската община на гласуването днес, 13 юли, въведе нови ограничения за движението с електрически тротинетки в града, съгласно промените в Наредбата за организация на движението. 

Според тях, движението с тротинетките в паркове, градини, площади и други пешеходни зони в София, включително и по тротоарите, ще бъде ограничено на скорост до 5 км/ч. Всъщност, ще е разрешено само да се бутат.

Промените бяха подкрепени от управляващото мнозинство в София, което включва ГЕРБ-СДС и ВМРО-”Атака”, както и от групата на БСП. “Против” гласуваха групата на “Демократична България” и Борис Бонев от “Спаси София”. Те изразиха мнението, че Столична община трябва да се фокусира върху развитието на велосипедната мрежа, като по този начин насърчава използването на екологични средства за придвижване в града.

Съгласно с новите правила, фирмите, които предлагат под наем електрически тротинетки, са задължени да ограничат скоростта им до 5 км/ч в обозначените зони, а велосипедните пътеки и дясната лента на пътя могат да се движат със скорост до 25 км/ч. Това съответства на ограничението на скоростта за индивидуални електрически превозни средства, определено от Закона за движение по пътищата. 

Освен това забранено е паркирането на тротинетки в паркове, градини, детски и спортни площадки, зелени площи, пешеходни пространства, автобусни спирки, входове на метростанции, входове на сгради и на релефни рампи за хора с увреждания. Изключение са определените от общината места, които към момента са 200. 

За нарушения като неправилно паркиране на тротинетка, движение без бутане в пешеходни зони и каране със скорост над 25 км/ч, е въведена глоба от 50 лв. за физически лица.

Новите мерки предизвикаха недоволство сред собствениците и потребителите на електрически тротинетки, както и сред концесионерите на услугата. Бяха подадени множество критични становища по време на обществените консултации, които изтъкваха, че скоростта в пешеходните зони следва да бъде намалена, но не до 5 км/ч, а например до 8 км/ч, за да се предотвратят случаите, в които потребителите биват нарушени преди влизането в зоната с ограничения. Допълнително, недоволните граждани поискаха да се изградит повече велоалеи и те да бъдат свързвани в една обща мрежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми