В случай на широкомащабната война Русия няма да може да се справи без мобилизационния резерв: Държавната дума предложи всички млади хора в страната да бъдат включени в запаса

Въпреки изявлението на властите на Руската федерация за прекратяване на мобилизацията, набирането на нови военнослужещи в редиците на руската армия е в разгара си. На ниво парламент на Руската федерация беше предложено всички младежи на Русия да бъдат включени в мобилизационния резерв. А подобно решение в Държавната дума обясниха с факта, че в случай на мащабна война Русия няма да може да се справи без съществуващия мобилизационен резерв. Трябва да се припомни, че Русия продължава “въображаемата” си война с НАТО (а оттам и с България), защото така обяснява собствените си рекордни загуби на бойното поле с Украйна, поредицата от постоянни провали и неуспехи, а също така прикрива корупционните скандали в оръжейната индустрия.  

Генерал-лейтенант Виктор Соболев, член на Комисията по отбрана на Държавната дума, обясни, че мобилизационният резерв са хора, които са служили и са се обучавали в армията, от които могат да се формират нови части или да се попълват подразделения. Днес обаче, ако НАТО започне мащабна война срещу Русия, Руската федерация не разполага с необходимия мобилизационен резерв, за да се противопостави на алианса. 

“Всеки десети служи в армията”, каза генералът и добави, че този подход трябва да бъде променен 

Според Соболев 100 % от младите хора трябва да имат военна специалност. 

Задължително е те да се обучават поне 6 месеца по системата ДОСААФ, в учебни части и поделения и да имат тренировъчни лагери. След това те трябва да бъдат включени в мобилизационния резерв в случай на война. Допълнително необходимо е да се започне възстановяване на базата за мобилизационно разгръщане 

Оказва се, че по федералните канали на Руската федерация са прозвучали директни послания за продължаване и засилване на мобилизационните процеси в страната. Смята се, че по този начин руското правителство сондира реакцията на своето население и ако няма бурна реакция или протести, то системата ще бъде приложена, а младите хора на Русия трябва да се страхуват от включването им в резерва. 

Кремъл заяви и продължава да твърди, че информацията в социалните мрежи за нови вълни на мобилизация е провокативна. Струва си обаче да припомним, че руският президент Владимир Путин все още не е подписал указ за прекратяване на мобилизацията. Както и преди мобилизацията, все повече пропагандисти и официални лица от различни нива обявяват необходимостта от “народна война” и като следствие от това прехвърляне на икономиката на страната към военните и последваща мобилизация на цялото мъжко население. И тъй като самият Соболев смята, че без разрешение отгоре “отдавна не сме казали нищо по телевизията”, в близко бъдеще трябва да очакваме засилване на наборната военна служба в Руската федерация. 

Частичната мобилизация е изключително актуален въпрос, тъй като засяга много хора. Всички те искат да знаят ясно своето бъдеще, тъй като дискусиите по тази тема продължават. В частност, те често възникват поради фалшива информация за обща мобилизация, която се появява в интернет.

Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми