В ЕС определиха провала на “зърнената сделка” като заплаха за продоволствената сигурност в световен мащаб

На 17 юли Кремъл обяви, че се оттегля от „зърненото споразумение“ и с това оттегля и гаранциите си за безопасността на корабоплаването.

Путинова Русия се опитва да наложи глад с оръжията си на международната арена. По същият начин сталиновият СССР направи глада свое оръжие срещу Украйна през 1932-1933 г.. 

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел реагира на решението на Русия да прекрати “зърнената сделка”: „Това ще застраши продоволствената сигурност и достъпа на световното население до зърнени храни и торове“ – подчерта той. Според него „Черноморската зърнена инициатива носи полза за милиони хора по света“.

Затварянето на Черноморския експортен коридор, който чрез зърнената сделка позволи износа на над 32 милиона тона украинско зърно миналата година, вероятно няма да има незабавни последици, но в средносрочен план ще създаде натиск върху пазара и ще повиши цените на храните, съобщава AFP. 

Ситуацията е много различна от февруари 2022 г., когато Русия нахлу в Украйна, което прекъсна корабоплаването в Черно море – основният маршрут за износ на украински селскостопански продукти. Украйна беше най-големият износител на слънчогледово олио в света и четвъртият по големина износител на пшеница и царевица, а оттеглянето й от световния пазар доведе до рекордно вдигане на цените през май. 

Отварянето на експортния коридор на 1 август 2022 г. помогна за обезпечаване на доставките за страните вносителки и понижаване на цените, въпреки че конфликтът намали производството на украинска селскостопанска продукция.

Прогнозите са, че производството на пшеница ще спадне до 17,5 милиона тона през сезон 2023-2024 от 33 милиона тона през сезон 2021-2022. Производството на царевица се очаква да спадне до 25 милиона от 42 милиона тона. 

Кремъл подведе и турския президент Ердоган, който наскоро публично заяви, че се е договорил с Путин за удължаване на “зърненото споразумение”. 

Русия възстановява режима на временно опасна зона в северозападната акватория на Черно море и съвместният координационен център в Истанбул ще бъде разпуснат. С това Кремъл създава реална заплаха от глад в Африка буквално само 10 дни преди обявената среща на върха “Русия-Африка”, която ще се проведе в Санкт Петербург.

Това е пореден шамар за африканските лидери след ракетната атака по Киев по време на тяхната визита в града на 16 юни. Най-добрата реакция от тяхна страна би била да се откажат от пътуването до Руската Федерация. 

Украйна не се отказва от собственото си “зърнено споразумение” с Турция и ООН. И разчита на международна подкрепа за продължаване на морския коридор, дори и без участието на РФ. 

Украйна заяви, че призивите на руската пропаганда за незабавни атаки срещу украинската пристанищна инфраструктура няма да я уплашат, и евентуални терористични провокации от страна на Руската Федерация ще получат съответният военен и политически отговор.


Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми