Традициите на ромската Нова година: Осъвременили, но не забравени.

Запазили сме някои от обичайните практики, но с нова нотка в отбелязването на празника. Този акцент беше направен ясен от Стефан Стефанов, представител на Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе”, който сподели своите размисли по повод на ромската Нова година. Въпреки че празникът, известен още като Василица, Васильовден, Банго Васил или Василий, Куция Васил, е засегнат от някои модерни изменения, важното е, че традициите се продължават.

Семейният характер на празника продължава да бъде важен, съчетан с обилна трапеза и музикална наслада. На трапезата задължително присъства гъска или кокошка, а сарми и пълнени чушки допълват богатството на ястията. Новогодишният гост, който прекрачва прага на дома, играе съществена роля в този ромски ритуал. Традиционно, той се нарича “Искам мост” и събира пари на прага, преди да влезе в дома, където благославя за здраве и щастие.

През нощта, младите хора следват традицията да целуват ръката на по-възрастните, които им дават прошка. Сурвакането е също част от обичайните действия, като децата обикалят домовете през деня и сурвакат стопаните за здраве. Допълнителен аспект на празнуването включва обмен на подаръци между ромите. Веселието и музиката играят важна роля във въздуха на ромския празник, като песента “Василица” на Софи Маринова звучи задължително, според Стефан Стефанов, който е и сам музикант.

Василица е свързана с няколко ромски легенди. Една от тях представя Банго Василий като застъпник и защитник на ромите, възстановяващ моста, разрушен от дявола, които използват. Друга легенда се свързва с Свети Василий, който спасява ромите от удавяне в морето, като им изпраща ято гъски, които ги носят до отсрещния бряг. Има и легенда за куц овчар, наречен Банго Васил, който спасява ромско дете или приютява бягащ ром от преследвачите му.

От Центъра “Амалипе” подчертават, че Василица е и Ден на ромската култура. За да подчертаят това, се провежда кампанията “Да възстановим мостовете между нас”, включваща събития в цялата страна с цел насърчаване на толерантността. През последните дни ученици посетиха важни институции, като Народното събрание, Министерския съвет и министерства, в рамките на събитията, които бяха организирани от “Амалипе”. В петък министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков отличи победителите в конкурса “Медиатор на годината”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми