,

Срещата на върха БРИКС: нови територии, стари идеи – но без шефството на РФ

Русия, която заради агресията си се оказа в изолация от останалите страни, не измисли нищо по-добро от това да заложи на БРИКС като международна организация, която ще строи нов “световен ред”. 

БРИКС беше създадена като един вид друга ОНД, но за т.нар. “далечна чужбина”. Това бяха златните времена за Москва, когато тя все още беше в клуба на най-богатите държави – в G7 + 1, и в същото време се опитваше да поддържа влиянието си чрез приятелство с група големи, но бедни страни: става въпрос за БРИКС (в чийто състав влизат Бразилия, споменава се Русия, Индия, Китай и Южна Африка). Кремъл се опитваше да играе ролята на мост между държавите от Глобалния Север и Глобалния Юг, между богатите страни и тези, които тепърва се развиват. 

Но през последните няколко години ситуацията се промени: настоящата среща на върха в Йоханесбург отбеляза, че Руската Федерация вече е потънала под ватерлинията в политическия океан и следва „курса на руския кораб“: РФ е пренебрегвана не само от Китай, но и от ЮАР. 

Руснаците бяха изпъдени зад вратата от държавите от „първата“ лига, с „втората“ лига Путин е принуден да комуникира предимно „чрез екрана“: физическото му присъствие на срещата на върха в Южна Африка може да доведе до арест по ордера на Международния наказателен съд.

Освен това телевизионното “присъствие” на Путин в Йоханесбург произведе няколко пикантни скандала: вместо гласа на руския президент, режисьорът включи гласа на суфльора; по-късно президентът-диктатор на РФ беше безмилостно пришпорван от президента на ЮАР. След суфльорската „реч“ на Путин африканският лидер каза: „Руският президент се изказа, сега срещата на върха може да се съсредоточи върху основната си работа“. 

За проява на такава смелост ръководителят на една от най-големите сили на африканския континент черпи вдъхновение от Китай: Поднебесната империя демонстрира на света, че се смущава, когато Пекин е поставян на едно ниво с Москва. Последният пример: Пекин преди срещата на върха заяви в своята „червена“ преса: „Една велика държава не може да има абсолютни слабости“. Така водещото китайско издание Global Times коментира преди месец провала на мисията на Русия, когато се разби нейният космически кораб “Луна-25”. „Този ​​провал ще нанесе удар върху амбициите на Русия… Руската Федерация наследи мощни отбранителни сили от СССР,  сравними с тези на Съединените щати, но бездарно загуби всичко… Китай, като мощна държава, която САЩ признават за свой съперник номер 1, не може да има значителни слабости, несъвместими с националните му цели.”

Освен това Китай, като най-влиятелният участник в срещата, се опитва да покаже новото място на РФ в световната йерархия, далеч зад Китай, Индия и дори ЮАР: амбициите на Москва не са обезпечени нито финансово, нито технологично; Поднебесната не се уморява да поставя цена за протекционистките си услуги. Financial Times пише, че Пекин се интересува от закупуването на поредната суровинна компания – руската “Polymetal”, най-голямото добивно предприятие на сребро в страната. 

Китай вижда именно ЮАР като свой важен съюзник, който трябва да помогне в противопоставянето на партньорите от БРИКС – Индия и Бразилия. Доскоро те не подкрепяха особено идеята Пекин да влезе в икономическа конфронтация с Г-7, което Си Дзинпин много иска. Според световните медии 5-те страни от БРИКС вече представляват 40% от световното население, 25% от световната икономика и около 15% от международната търговия. Китай мечтае да “напомпа” алиансът на Глобалния Юг до нивото на “Голямата седморка”, която представлява 44% от световната икономика. Без разширяването на БРИКС китайската цел не може да бъде постигната, Китай осигурява 70% от икономическата мощ на блока, а сега той преживява трудни времена.

Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми