,

Спецотрядите като “панацея”: иновация от Кремъл

Инцидентът с ЧВК “Вагнер” и техният поход към Москва накараха Министерство на отбраната на РФ и Кремъл силно да се “напрегнат” и да се замислят за повишаване на собствената си сигурност.

Сега нощен кошмар за Кремъл са и диверсионно разузнавателните групи в Русия, които показаха огромен пропуск в отбраната на държавната граница. За целта МО добави нова клауза в новия закон за мобилизацията.

За укрепване на охраната на обществения ред в борбата с диверсантите, в отделни субекти на РФ ще бъдат създадени специализирани държавни унитарни структури.

Служителите на такива структури имат право да носят и съхраняват оръжие, ако имат разрешение, както и да спират работата на въздушни, подводни и надводни дронове, безпилотни превозни средства и други автоматизирани безпилотни комплекси, с цел отблъскване на атака или на заплаха от атака. Създадените служби ще подпомагат правоохранителите, специалните служби и военните в борбата с диверсанти и различни незаконни формирования. Участниците в Държавната унитарна служба могат да получат стрелкови оръжия и боеприпаси.

Фактически се създава държавна “ЧВК”, която ще бъде аналог на народната милиция. А от “вагнеровците” правят “изкупителни жертви”, които ще вършат “мръсните” дела на Кремъл. Путин каза, че е предложил на бойците на ЧВК възможността да служат под ръководството на командира с позивна “Сивия”, командвал “вагнеровците” през последните 16 месеца. Според анализаторите това още веднъж потвърждава желанието на Кремъл да запази Вагнер като хомогенна бойна сила, отделена от Пригожин.

Путин твърдеше още, че много от командирите на Вагнер били кимали в отговор на предложението му, но Пригожин не забеляза това и каза, че неговите наемници не са съгласни с решението.

Но най-интересното е, че в полския Сенат очакват, че престъпната групировка Вагнер, която сега натрупва сила на територията на Беларус, ще започне терористична операция в Сувалския коридор, преминаващ по границата на Полша и Литва. Вицемаршалът на полския Сенат Михаил Камински коментира: „Не мога да изключа, и никой в ​​Полша не изключва това, че в знак на протест срещу солидарността на НАТО с Полша, НАТО с Източна Европа, те може да се опитат да влязат в Полша. По-вероятно е това да стане под вид на  терористична операция на групата Вагнер, отколкото с пълномащабно нахлуване, като в Украйна“.

Според него всякакви провокации на групата Вагнер са възможни, въпреки че вицемаршалът припомни, че на територията на Полша вече има американски войници. „Лукашенко намекна за Жешов. Ами нека влязат. Там ще срещнат не само полската, но и американската отбрана. Единственият въпрос в случая е кой ще плаща за ковчезите им, в които ще бъдат изпратени обратно в Русия“, подчерта Камински.

Подобни изявления дават повод за размисли за ролята на Вагнер за Кремъл. Превърна ли се ЧВК в инструмент за провокации за дестабилизиране на ситуациите по границите на държавите, или това е план за ликвидацията на тази ЧВК като такава? На тези въпроси отговор може да даде само времето. Кремъл се опитва да създаде илюзията за голяма заплаха по границите на двете държави. Съмнително е, че Путин с ограничените си ресурси наистина е готов да тръгне към Вилнюс или Варшава, но той е способен на диверсии.

Зачестяват нападенията срещу полски патрули по границата с Беларус. Руските и беларуските специални служби ескортират колони с бежанци от 30-50 души, обстрелвайки граничните патрули на поляците. Осигуряват на бежанците стълби, резачки, необходими за преминаване на границата, както и камъни и павета за нападение срещу граничарите. Сред мигрантите има граждани на Турция, Сирия, Иран и африкански държави. Групи агресивни чужденци ежедневно нападат граничарите.

“Вагнеровците” са предназначени да разширят “прозореца на възможностите” чрез увеличаване на потока от бежанци към страните от ЕС. Износът на тероризъм, в случая увеличаването на нелегалната миграция, ще се превърне в ново екзистенциално предизвикателство за ЕС. Но е трудно да се повярва, че това ще укрепи европейската “партия на мира”.

Още по-интересно е да се разглежда тази новина, имайки предвид, че през цялото това време в Русия е действал закон, който забранява съществуването на ЧВК на територията на държавата.

Какво обаче ще се случи с новата “държавна ЧВК”? В опита си да парира въоръжените заплахи за Кремъл, Министерство на отбраната създава поредната въоръжена групировка, което звучи като истински парадокс. Който обаче може да съществува в реалността на Путин и неговата разрастваща се параноя.

От примера с управлението на Путин трябва да се учат основите на изграждането на държава. Обаче наобратно – да се гради образа и представата за страната не върху насилие и “малки победоносни” (де факто – губещи) войни, а на честна предизборна кампания и ползотворна работа в реална полза за държавата – в никакъв случай илюзорна държава, изградена върху собствени амбиции.


Дмитро Колев специално за ФАР.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *