,

Снаряди от София: общият знаменател за България и Украйна

На 6 юли се състоя много важна среща за сътрудничеството между Украйна и България: президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна на посещение в България. Той проведе срещи с министър-председателя Николай Денков и президента Румен Радев.

Струва си да започнем с неразбирането на ситуацията в света от страна на президента на България. По време на срещата между украинската и българската делегация Радев заяви, че “няма военно решение” на войната в Украйна и “все повече и повече оръжия няма да решат проблема”. В отговор Зеленски попита как ще действа България в случай на пълномащабна руска инвазия. „Бихте ли казали „Путин, заповядай, завладей българската територия? Не, вие, като истински президент, сигурен съм, няма да допуснете компромис с вашата независимост. Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна. Но наистина бих искал да ме разберете правилно“, каза той. 

Украинският президент също така разкритикува Радев, че използва думата “конфликт” вместо война и отхвърли предложениета за “дипломатическо уреждане”, като обясни, че военната помощ за Киев е по-добър вариант, от това да се допусне “войната да дойде при вас”.

Диалогът с министър Денков, обаче, беше повече от ползотворен. Той увери, че София подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Украйна и разбира значението на Украйна за ситуацията със сигурността в Европа в бъдеще. Денков повтори, че България подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна и припомни оказаната помощ за година и половина пълномащабна война. 

„Независима и суверенна Украйна е ключът към сигурността в този регион. Русия трябва да се оттегли без условия от територията на Украйна в нейните международно признати граници и да понесе отговорност за престъпленията, които е извършила.“, подчерта той.

„Ние знаем от собствен опит трансформиращата сила на тези международни организации – ЕС и НАТО. Процесът на разширяване трябва да върви заедно с процеса на реформиране. Бъдещето на Украйна е в Европа. България ще продължи да помага на Украйна за активното й включване в тези организации“, каза Николай Денков. 

Голямата тема на разговорите беше помощта за Украйна с оръжие. Във връзка с това Николай Денков ясно изясни позицията на България: „България ще изпрати това, за което българските военни, казаха, че няма да застраши отбранителните ни способности“, и уточни, че военните проверяват какво е необходимо, какво може да бъде освободено, както и какъв е срокът за подмяна на боеприпасите. „Разбира се, ние не можем да предоставим системи за ПВО, които да оставят открито небето над България“, категоричен е премиерът. 

Денков коментира, че по време на срещата между президента Зеленски и президента Радев “ние видяхме сблъсък на две съвършено различни представи за света”. По неговите думи след Втората световна война целият свят се крепи на това да не се променят границите, и тук Украйна има своите защитници. „Ако Украйна се защити и стане член на НАТО, това означава, че при всяка агресия от изток от когото и да е било, ще имат буфер между този агресор и Украйна. Това е българският национален интерес днес“, категоричен е той.

Този сигнал обаче не трябва да се приема като отказ, а като желание на София да даде повече снаряди, и директно без посредници, тъй като се очаква голяма партида съвместна помощ от ЕС. Представители на правителствата на страните-членки на ЕС и Европейския парламент на 6 юли съгласуваха план за финансово стимулиране за европейската отбранителна индустрия за бързо разширяване на производствените й мощности. Той беше предложен от Европейската комисия през май и предвижда отпускането на 500 милиона евро от бюджета на ЕС. 

Споразумението е още едно доказателство за непоклатимия ангажимент на ЕС да подкрепя Украйна, каза Маргерита Роблес, министър на отбраната на Испания, която в момента е председател на Съвета на ЕС. То също така демонстрира ангажимента за укрепване на отбранителната, технологична и индустриална база на ЕС и гарантира дългосрочната сигурност и защита на гражданите му, каза тя. Предпоставка за проекта станаха затрудненията, изпитани от страните от ЕС да доставят на Украйна достатъчно количество артилерийски боеприпаси и ракети за отблъскване на руската агресия. Разширяването на производството има за цел да предотврати по-нататъшните затруднения за украинските въоръжени сили, както и да гарантира, че самите страни от ЕС запазват способността си за самоотбрана и ще могат да поддържат достатъчни запаси от боеприпаси.

България е европейска страна, която ясно осъзнава мащаба на трансформациите в световния ред, създадени от войната, която Русия започна. Следователно само съвместната работа по осигуряването на Украйна с модерни оръжия ще даде толкова необходимите сега стабилност и мир, поне за Европа.

Политически анализатор Людмила Балканова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми