Сметки за ток и парно в България: Граждани изразяват недоволство от рязките увеличения, енергийните компании обясняват причините.

Сметките за електроенергия и отопление за месец декември вече са налице, като социалните мрежи се изпълниха с изявления на недоволство. Мнозина сигнализират, че сумите, изписани във фактурите, са извънредно високи и надминават дори най-лошите им очаквания. Един абонат от Стара Загора изразява негодувание, споделяйки: “За април – 55 лв. за ток, до октомври – по 90-100 лева, за ноември – 157 лв., а за декември – 420 лв.”. Съобщава се, че граждани от различни градове изразяват гнев, твърдейки, че сметките им за електроенергия за последния месец от миналата година са се увеличили значително, дори двойно или тройно.

Но защо стана това рязко увеличение? Представителите на енергийните предприятия утвърждават, че няма извънредни събития и че сметките могат да са по-високи, но не с такава значителна разлика. Те подчертават, че декември традиционно има рекордно потребление поради по-ниските температури и множеството празнични дни, когато хората прекарват повече време вкъщи.

Най-голямата топлофикация в страната, тази на София, предоставя графики с месечни данни за произведената топлоенергия и средната температура. Според тях, декември е бил с 0.4 градуса по-студен в сравнение с ноември, което е допринесло за увеличението на произведената топлинна енергия.

Специалистите на ЕВН поясняват, че външната температура оказва съществено влияние върху потреблението на енергия за отопление – всяко понижение с 1 °C увеличава консумацията с около 10%. Данни от “Енерго-про” показват, че през зимните месеци потреблението на електроенергия нараства със 30-40% спрямо септември и със 70% в сравнение с лятото.

От 1 юли миналата година цените на електроенергията за домакинствата се увеличиха, което трябва да се вземе предвид при сравнението на сметките за декември 2022 и 2023 г. Според Енергийно-регулаторните комисии високите сметки са резултат от увеличеното потребление или дефект в електромера, който следва да бъде заменен.

Въпреки това, има и съмнения сред абонатите, че високите сметки са изкуствено завишени. Те изразяват мнение, че новите електромери с дистанционно отчитане могат да бъдат манипулирани, като се променят софтуерните настройки. Отговорът на ЕРП-тата е категоричен – високите сметки са следствие на увеличеното потребление или дефект в електромера, и в този случай, уредът следва да бъде заменен. Ако имате съмнения за точността на сметките си, експертите препоръчват да подадете оплакване до доставчика и да поискате проверка, като при липса на задоволителен отговор в 30-дневен срок, имате право да подадете жалба до регулаторните органи или Министерството на енергетиката. Ако имате съмнения за точността на уредите, може да ги предоставите за експертиза в специализирана лаборатория, при което разходите ще бъдат покрити от доставчика.

Статистиката на “Топлофикация – София” показва, че декември е бил с половин градус по-студен от ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми