Седмицата на гората в България: Какво трябва да знаем за нашето природно богатство

От 1 до 7 прил в България отбелязват Седмицата на гората, професионалният празник на лесовъдите, който тази година се провежда под надслов “Гората е живот и … обща отговорност!” 

Водещото положение на България в Европа по отношение на биоразнообразието и запазените гори е заслугата на лесовъдите. Например, средната възраст на българските гори е 60 години. След Освобождението горите заемат само 20% от територията на страната, с множество от тях, на жалост, са изсечени или унищожени от пожари и природни бедствия. Но през последните сто години, горите са се развили многократно, както показват статистическите данни на Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

Статистиката отразява, че 38.5% от територията на България е покрита с гори, като почти 35% от тях са под защита, а 10% са в строг резерват. Според данни на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), ппрез последните 100 години горите са увеличили площта си с близо 2 пъти, а за последните 60 години запасът им е нараснал трикратно, от 243 милиона кубични метра до 718 милиона кубични метра през 2020 година. За последните 20 години само, увеличението е с над 30%.

България е на второ място в Европа по отношение на защитените територии в рамките на НАТУРА 2000. Страната ни е постигнала всички цели на Стратегията на ЕС за горите към 2030 година, особено в опазването на “старите (първични) гори или гори в стадий на зрялост”.

Малко известен факт е, че почти половината гори в България са издънкови, с коренови системи, които са стари. Четвърт от тях са изкуствено създадени в рамките на планирани горски действия. Учените предупреждават, че голяма част от българските гори са застаряващи и изискват систематична грижа. Ако не изпълним горскостопанските планове, както в момента, подлагаме горите на риск от застаряване и намаляване на прираста. Жизненият цикъл на гората е подобен на този на човека – когато е млада, тя расте бързо и усвоява повече въглероден диоксид, след което се възпроизвежда през зряла възраст, но когато застарее, става по-уязвима към различни външни фактори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми