,

САЩ подписаха споразумения с България за доставка на 155-милиметрови снаряди на Украйна

Според информация от “Файненшъл таймс” с позоваване на официални източници, САЩ сключиха сделки с България и Южна Корея за доставка на 155-милиметрови снаряди за Украйна. Тази инициатива на администрацията на президента Байдън има за цел да увеличи доставките на важни военни принадлежности за подкрепа на контраофанзивите на украинските сили срещу руската окупация.

Усилията на САЩ се насочват към доставката на повече 155-милиметрови снаряди за гаубиците, които Украйна разполага на фронтовата линия. Тези доставки включват партньорства с международни съюзници в краткосрочен план и планове за увеличаване на производството в САЩ през следващите две години.

Джейк Съливан, съветник по национална сигурност на САЩ, изрази ангажимента на администрацията да подкрепи този проект, като отделя време всеки ден за този важен военен аспект. Официални представители обявиха, че високата скорост на изразходване на боеприпасите в Украйна вече е причина за изтощение на наличните запаси, затова усилията за доставка на снарядите са усилено насочени към фронтовата линия в критичен момент от войната. При това европейските доставки също са изчерпани, а Украйна дори е била принудена да използва ракети, произведени в Северна Корея.

“Активно работим възможно най-бързо, за да изградим производствени линии за 155,” заяви Съливан. “Не искаме да губим и ден и няма инструмент, орган или долар, който да поставим настрана, за да не можем да го направим.”

САЩ продължават активно преговори със страни като Япония за сътрудничество и допълнителни сделки за доставка на снаряди за Украйна, като вече има сключени договори с България и Южна Корея.

САЩ насочват усилия за увеличаване на производството на 155-милиметрови снаряди до 90,000 броя месечно до 2025 г. Приближаването на този амбициозен производствен план е предизвикателство за САЩ, тъй като до този момент те не са се фокусирали интензивно върху производството на такива боеприпаси. 

Изпълнителен вицепрезидент на Националната отбранителна индустриална асоциация, бригаден генерал в оставка Гай Уолш, отбелязва: “Преди разгръщането на производството в Украйна по-голямата част от вниманието на армията беше насочено към създаването на нови танкови боеприпаси.”

Досега, през последните 10 години, Пентагонът е закупил около 790,000 155-милиметрови снаряди, но голяма част от тях са били предназначени за тренировъчни учения. Това означава, че САЩ са предоставили на Украйна повече от количеството, което тя е закупила за 155 мм за десетилетието. Тази информация е посочена в доклад на мозъчния тръст Център за нова американска сигурност във Вашингтон.

Трудностите в усилията за увеличаване на производството са свързани с решението на САЩ да съкратят отбранителната си индустриална база след Студената война, което ограничи ефективността на производството. Този неочакван обрат доведе до липсата на достатъчно снаряди в подкрепа на украинските сили, които се борят във войната срещу руската окупация.

Усилията на САЩ и техните съюзници в областта на боеприпасите идват в момент, когато Украйна засилва продължаващата вече седмици контраофанзива в южната и източната част на страната. В четвъртък и петък Киев съобщи, че е отвоювал Старомайорске – село в югоизточната част на Донецка област, което беше под руска окупация от началото на пълномащабната инвазия. Артилерийските боеве преобладават в голяма част от сраженията на фронтовата линия, като и двете страни изстрелват хиляди снаряди всеки ден.

Президентът Джо Байдън взе спорно решение да разреши доставките на касетъчни боеприпаси за Украйна заради необходимостта от подкрепа във военния конфликт. Тази мярка помогна да се гарантира, че Украйна разполага с необходимото количество боеприпаси и че те няма да се изчерпят.

САЩ работят в партньорство със своите съюзници, за да подобрят снабдяването на оръжия за Украйна, но възниква предизвикателството с обемното количество изстрелвани снаряди, които стават все по-значими във военните операции. Украинските лидери непрекъснато призовават за увеличаване на доставките на оръжия от страна на западните съюзници, да увеличат доставките на оръжия – от системи за противовъздушна отбрана до изтребители.

Като припомним, миналата седмица Володимир Зеленски, президентът на Украйна, заяви, че контраофанзивата върви по-бавно от очакваното, защото “нямаме достатъчно боеприпаси и въоръжение, както и достатъчно бригади, които да са надлежно обучени на тези оръжия.”

Според полковник Мартин О’Донъл, говорител на американската армия за Европа и Африка, САЩ и международните им съюзници досега са обучили 66 000 украински военнослужещи. САЩ са отделили повече от 43 млрд. долара за смъртоносна помощ, включително 198 155-милиметрови гаубици, както и над 2 млн. патрона за тях.

За да се отговори на тези нужди, САЩ и техните съюзници работят усилено, включително създаване на нови производствени линии и обновяване на съществуващите. Стремят се да произвеждат до 90,000 155-милиметрови снаряди месечно до 2025 г., в сравнение с текущите 24,000 броя и 14,000 броя, произвеждани месечно преди пълномащабната руска инвазия в Украйна.

При тези усилия обаче се сблъскват със сложности, тъй като производството на такава мащабна степен изисква подходяща и сигурна инфраструктура. Производството обаче се осъществява основно в четири обекта, собственост на правителството и управлявани от изпълнители, в Пенсилвания, Тенеси, Вирджиния и Айова.

Нови обекти за производство се планират и строят в различни щати, но този процес изисква време и инвестиции. САЩ работят активно по разширяване на производствените линии за 155-милиметрови снаряди. Тези усилия включват преоборудване на съоръжения в Онтарио, Канада, и създаване на нова монтажна линия в Тексас. Възможно е да бъдат създадени и нови производствени обекти за зареждане, сглобяване и опаковане на тези снаряди в Арканзас, Айова и Канзас.

САЩ заявяват ангажимент да подкрепят Украйна в продължение на необходимото време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми