Санкциите не пречат на руснаците да продават своите имоти в България

Отново тази година руски граждани активно пробутват своите ваканционни апартаменти в България. През първата половина на 2023 година, според информацията от Българската народна банка (БНБ), се забелязва отток на руски инвестиции в недвижими имоти на стойност 7,3 млн. евро. Сравнението с миналата година показва по-ниска сума – през първите шест месеца се отчете изтегляне на капитали за недвижими имоти от руски граждани в размер на 14 млн. евро, а през цялата 2022 година – 19,4 млн. евро.

Промяната в тенденцията за освобождаване от имотите, които руснаците придобиха през голямата вълна преди 10-15 години, започна още през 2017 – 2018 година. В този период руската рубла се провали, което направи почивките в България невигодни за руските граждани. Също така, руските банки повишиха лихвите по заемите, с които бяха закупени мнозина имоти в българското Черноморие, което доведе до затруднения за множество собственици при изплащането им.

Събитията като пандемията от COVID-19, войната в Украйна и наложените санкции срещу Русия допълнително подсилиха този процес на продажби.

Руснaците, притежатели на имоти в България, са изправени пред затруднение в посещаването на своите имоти, поради налагането на санкции. Директните полети към България са преустановени вече в продължение на две години, което ги принуждава да пристигат основно чрез Турция, като транспортните разходи значително нараснаха. Освен това преграда съставляват и ограниченията свързани с визите.

Още от миналата година мнозина от руските банки са изключени от международната платежна система SWIFT, което създава сериозни пречки за собствениците на имоти в България. Плащанията за поддръжка на имотите и местните данъци вече не могат да бъдат извършвани банково. Руски пенсионери, които са се установили в страната, се оказват в затруднение да получават пенсиите си и практически са лишени от доходи за живот. Високата инфлация и нарастването на цените на стоките учудващо увеличават разходите за престоите и отпуските в България. Тези фактори подтикват руснаците да се отърват бързо от своите ваканционни имоти.

Въпреки ограниченията по банковите трансакции, продажбите продължават успешно, както твърдят брокерите по недвижими имоти. Някои банки все още приемат парични преводи от Европа към Русия, въпреки че това става с високи комисионни такси. Мнозина продавачи отварят сметки в Турция, Казахстан и други страни, където получават плащанията за продажбата на имотите си.

Въпреки интензивните продажби на ваканционни имоти, притежавани от руснаци, цените им не намаляват, както посочват брокерите. За една година само цените на ваканционните жилища на Южното Черноморие се повишиха с над 20%.

“В Слънчев бряг вече трудно можеш да намериш под 1000 евро на квадратен метър, а до преди две години офертите бяха по 500 евро”, посочват местните брокери. Цените в Свети Влас, Несебър и Поморие се задържат около 800 евро за квадратен метър, където имотите на руските граждани са концентрирани.

Основни купувачи са българи, които усилиха интереса си към така наречените втори домове по време на пандемията от COVID-19. Инфлацията през последните три години стимулира хората със свободни финанси да инвестират бързо в недвижими имоти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *