,

Съмненията около ползите от присъединяването на Украйна към НАТО са предупредителен знак за европейска криза

Съмненията относно целесъобразността на членството на Украйна в НАТО ще доведат до общоевропейска катастрофа
24.02.2022 г. Путин започна пълномащабна война, за да окупира Украйна и да я включи в състава на Руската федерация. При цялото недоверие на Запада във възможността за инвазивна война през XXI век Русия доказа, че не само е способна на такава агресия, но и иска да превърне териториалната експанзия в “право на силния”. Успоредно с това се тества реакцията на западната общност към този прецедент – малко преди нахлуването в Украйна Путин изказа известния ултиматум към НАТО, в който поиска изтегляне до границите от 1997 г. Русия дава ясно да се разбере, че няма да спре в Украйна и ще продължи към Европа. Путин иска да разруши единството на Запада, като това ще удари по неговите наднационални институции, преди всичко по НАТО. Алиансът трябва да отговори на руската заплаха, която сега е по-близо от всякога до Европа. Единственият начин да я предотвратим е да приемем Украйна в НАТО и да създадем надежден пояс на сигурност по източните граници на Европа.

От самото начало на диалога на Украйна с НАТО Кремъл се противопоставяше категорично на присъединяването на Украйна към Алианса. С нарастването на геополитическите апетити на Путин този протест на Кремъл се превърна в ядрено изнудване на Запада. Руската пропаганда също положи големи усилия – в различни токшоута постоянно се разказваше за ядрена война със Запада, която с наближаването на руското нахлуване в Украйна беше обозначена като “червени линии”. Всъщност пропагандата на Кремъл се стремеше да сплаши Запада, за да изостави Украйна, която щеше да стане жертва на Русия.

Гореспоменатите твърдения на Кремъл са типичен блъф. След като започна завоевателната война на Путин, Финландия и Швеция решиха да се присъединят към НАТО, защото никой не си правеше илюзии за истинските намерения на Кремъл. Финландия вече се присъедини към НАТО по ускорената процедура – по този начин границата на Русия с Алианса се увеличи с 1370 км, като Санкт Петербург е в непосредствена близост до границата на НАТО. Парадоксално, но Русия не предприе никакви действия в отговор на решението на Финландия, което доказва, че Кремъл няма да посмее да използва ЕС. От друга страна, нахлуването ѝ в страните от ЦИЕ е по-вероятно и войната в Украйна е ясно доказателство за това. Путин е взел окончателното решение да води продължителна война, която в крайна сметка ще се пренесе в Европа. Ако Западът не успее да предотврати тази заплаха, като приеме Украйна в НАТО, голямата война с Русия е неизбежна. Украйна като част от Алианса е най-опитната армия в Европа и ще бъде надеждна бариера срещу руското нашествие. В същото време, ако Русия води продължителна война в продължение на години, това систематично ще отслаби Европа и ще я направи още по-уязвима за превъоръжаването и натрупването на боен опит от страна на Русия.

Ако Западът не успее да предотврати тази заплаха, като приеме Украйна в НАТО, голяма война с Русия е неизбежна. Украйна като част от Алианса е най-опитната армия в Европа и ще бъде надеждна бариера срещу руското нашествие. В същото време, ако Русия води продължителна война в продължение на години, това систематично ще отслаби Европа и ще я направи още по-уязвима за превъоръжаването и натрупването на боен опит от страна на Русия.

®️Людмила Балканова специално за FAR.BG

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *