,

Русия сериозно се страхува, че Молдова ще излезе от нейната сфера на влияние: Пропагандата вече се публикува, в изборите вече се намесват

Ако “опозицията” на Молдова се събира в Москва и е в тесен контакт с Кремъл, тогава става дума не за свобода и демокрация, а за подривна дейност на държавността. Това е единственият начин да опишем събитията от 21 април и обединението на опозиционната молдовска партия “Победа” под знамето на “Шор”.

Ясно е, че Русия иска да провали процеса на предстоящите избори в Молдова, затова представителите на Европейския съюз трябва да помогнат на Кишинев да продължи борбата за демокрация. 

Този въпрос повдигна и говорителят на молдовския парламент Игор Гросу. На конференцията на говорителите на парламентите на ЕС той разказа за предстоящите президентски избори и референдума за членство на Молдова в ЕС през есента тази година. “Сигурни сме обаче, че Русия ще се опита с всички сили да попречи на този процес. За да заблудят общественото мнение, да посеят паника и безпокойство сред населението, те използват съвременни технологии с прилагането на изкуствен интелект и по-специално информационни канали”, каза Гросу.

По неговите думи Русия иска да повлияе на резултатите от президентските избори, затова той се обърна към представителите на Европейския съюз и помоли за помощ, за да продължи борбата за демокрация, модернизация и напредък.

Гросу каза още, че подкрепата за Украйна означава подкрепа за Молдова, защото и двете страни са решили да се отделят от бившата империя и да живеят в един свободен, мирен и проспериращ свят. “Това е наш цивилизационен избор. Сигурен съм, че заедно ще успеем, няма да е лесно. Но благодарение на благоразумието, търпението и упоритостта ще постигнем това, че нашето бъдеще и бъдещето на нашите деца ще бъде мирно и благополучно”, добави говорителят на моловския парламент.

По-рано беше съобщено, че Кремъл има план за сваляне на проевропейското правителство в Молдова, който обаче беше предотвратен. Президентът Мая Санду заяви, че страната стана обект на руска намеса, която се засилва с напредването ѝ  към европейска интеграция. Заместник-генералният секретар на НАТО Мирча Жоан наскоро заяви, че Русия не може да застраши военно сигурността на Молдова заради съпротивата на Украйна, но хибридните заплахи не са изчезнали.

Това се споменава и в доклада на Института за изследване на войната (ISW). В Молдова проруските фигури продължават да създават условия за оправдаване на евентуална бъдеща агресия на Руската федерация.

В доклада се казва, че на 19 април Народното събрание на Гагаузия, проруски автономен район в Молдова, е поискало от молдовския парламент да предостави на руския език специален правен статут като език за междуетническо общуване в страната. Проруският губернатор на Гагаузия Евгения Гуцул заяви пред една руска медия, че молдовското правителство е “русофобско” и се противопоставя на инициативата. 

“Призивът на Гагаузия вероятно е част от усилията на Кремъл да създаде информационни условия, за да обвини Молдова в дискриминация на рускоговорящите и да оправдае бъдещата руска агресия като необходимост от защита на “руските сънародници в чужбина”, смятат анализаторите на Института за изследване на войната.

В същия ден руският външен министър Сергей Лавров заяви по време на интервю за руска държавна медия, че Западът е принудил президента Мая Санду “открито да вкара Молдова в НАТО, пряко или чрез асоцииране с Румъния”. Според него същото е било направено по-рано с украинския президент Владимир Зеленски. Руският министър разкритикува и западния курс на Молдова и Армения и призова тези страни да преразгледат решенията си, като отбеляза, че Западът ще принуди гражданите им да се сражават в евентуална война срещу Русия.

Експертите на ISW предполагат, че направеното от Лавров сравнение на правителството на Молдова с това на Армения и Украйна вероятно е негласна заплаха. “ISW продължава да твърди, че Кремъл вероятно се опитва да дестабилизира молдовското общество, да атакува демократичното правителство на Молдова и да попречи на присъединяването ѝ към Европейския съюз”, заключават експертите.

Сега повече от всякога Молдова се нуждае от подкрепата както на НАТО, така и на ЕС, тъй като страната ясно е определила проевропейски курс на международна интеграция, който определено ще допринесе за укрепването на демокрацията и стабилността в източния регион на Европа. 

Подкрепата за Молдова сега означава засилване на борбата срещу руската агресия на международно равнище, което от своя страна няма да е излишно за ЕС при сегашните обстоятелства

Людмила Балканова, политически анализатор


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми