Преизвикателства за книжарите преди учебната година: родителите все повече избират учебници втора употреба 

Приближава се новата учебна година и родителите заедно с децата започват да оглеждат списъците с учебниците. Повечето закупуват учебни пособия втора употреба, тъй като са по-евтини. В същото време, книжарите се въздържат да зареждат голямо количество нови учебници, защото се очаква следващата година всички да станат безплатни, както съобщава БНТ.

В края на учебната година, в една от книжарниците в Русе, родителите започнаха да предлагат употребявани учебници. Майка Даниела Дуковска не се притеснява да купува таквива, тъй като те се предлагат с отстъпки от 3-4 лева. Тя също така остави старите си учебници на консигнация.

В същата книжарница са налични и нови учебници, но по-голямата част от интереса се насочва към тези от втора употреба. Въпреки това, както забавно отбелязва собственичката на магазина, Ангелина Бедрос, търсенето не зависи единствено от тази логика.

“Най-търсените са за осми клас. Там децата са най-ентусиазирани, защото започват в друго училище. В девети клас става малко съмнително дали ще си купят учебници или не. От десети клас нагоре нещата стават по-трудни – по този предмет ще купя, по другия няма да купя. Разказвателните – история, география, биология – това са най-скъпите учебници. Литературата и българският и те вече не лъжат, въпреки че те бяха по-евтини преди години. Една литература за 8 клас е 22 лева”, посочи тя.

Ангелина Бедрос споделя, че тази година е закупила по-малко нови учебници заради това, че през следващата те ще станат безплатни. 

“Това означава, че всичко, което сме закупили до сега, остава в нашето притежание, и това е значителна сума – хиляди и хиляди левове”, обяснява книжарката.

Бедрос предвижда, че ако следващата година учебниците станат безплатни, много от нейните колеги с антикварни книжарници може да се сблъскат с финансови затруднения и дори да оставят бизнеса си. 

От друга страна, родителите нетърпеливо очакват да видят намаление в разходите си за учебниците.

“Хубаво би било да се възвърне този проект, който очакваме да влезе в сила и държавата да поема тези учебници, защото реално тази пари биха могли да отидат за тетрадки и други консумативи”, споделя Даниела Дуковска, майка на ученик.

В момента обаче, учебниците втора ръка продължават да бъдат предпочитани, особено поради факта, че издателствата предлагат новите с по-високи цени всяка година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *