,

Предизвикателствата на фалшивите положителни тестове за наркотици: Омбудсманката призовава за изготвяне на списък с рискови медикаменти

Омбудсманката Диана Ковачева призовава за съставяне на списък с медикаменти, които могат да доведат до фалшиви положителни резултати при тестове за наркотични вещества. Тя изпрати писма до министърите на здравеопазването, Христо Хинков, и на вътрешните работи, Калин Стоянов, предлагайки създаването на работна група, която да разгледа въпроса.

Проблемът с фалшиво положителни резултати при тестовете стана особено актуален след влизането в сила на последните изменения в Наказателния кодекс. Според тези изменения, автомобилът на водач, който е шофирал под влияние на алкохол или наркотици, може да бъде конфискуван или да се наложи парично наказание.

Въпреки това, полицията и прокуратурата не чакат окончателно решение за наказание преди да предприемат действия срещу нарушителя. Те вече започнаха да изземат автомобили като материални доказателства и да ги държат на специални паркинги за наказателни случаи.

Сложността на ситуацията се допълва още повече от продължителния период, необходим за провеждане на кръвните проби. Тези проби трябва да потвърдят или опровергаят резултатите от теренните тестове. Поради факта, че само три лаборатории в страната са отговорни за анализирането на тези проби, изчакването за резултатите може да продължи месеци. През този времеви период шофьорът може да бъде подложен на различни ограничения – възможността да управлява автомобил, задържане на шофьорска книжка, налагане на арест или на домашен арест и други. Правителството се ангажира с закупуването на ново технологично оборудване за лабораториите, но дори и тази инициатива ще отнеме месеци, преди да бъде реализирана.

Сега омбудсманката указва, че различни лекарства от различни фармакологични групи могат да повлияят на резултатите от тестовете за наркотични вещества. Този факт е обществено признат, тъй като дори ниски концентрации от тези лекарства могат да предизвикат подобни резултати като някои забранени наркотици. Сред тези медикаменти са и често използвани без рецепта лекарства като например: противовъзпалителни средства, болкоуспокояващи, средства за облекчаване на насморк, сух кашел и антибиотици, както и лекарства за лечение на високо кръвно налягане, диабет и депресия, а също и психостимуланти.

“В тази връзка намирам, че са непропорционални значителните негативни последици за гражданите от един фалшиво положителен тест, на фона на безобидни, според тях, лекарства, за които не са наясно с възможността да наподобят наркотично вещество при тест. Още повече, че на практика с оглед последиците се поставя знак на равенство между лице, приело например лекарство за кашлица, и лице, съзнателно приело наркотично вещество и седнало зад волана”, акцентира омбудсманката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми