,

Правните гаранции за сигурността на Украйна са мощен принос към сигурността на Европа

Путин доказа, че след 24 февруари 2022 г. в Европа не може да има държави, които обикновено се наричат неутрални или буферни. Украйна има дълга граница с ЕС/НАТО и с Русия, която води агресивна война. Кремъл не е в настроение нито за мир, нито за компромис: всичко, което иска, е тактическа пауза, за да се възстанови за по-нататъшна война. Украйна се съпротивлява на Русия вече 16 месеца, защитавайки своя суверенитет. Украинските въоръжени сили се превърнаха в най-опитната армия в Европа, способна да защитава източните флангове на НАТО. Но без реални гаранции за сигурността на Украйна, Путин ще продължи да воюва с години, независимо от загубите. В неговото възприятие войната със Запада е своеобразен реванш и опит за възстановяване на историческото величие на Русия, което се състои в окупирането и поробването на други държави. В това отношение Европа е получила най-голямата заплаха от десетилетия насам. Срещата на върха на НАТО във Вилнюс трябва да разработи правно обвързващи гаранции за сигурността на Украйна, които ще направят невъзможно разпространението на руската агресия в Европа


По време на официалното си посещение в Полша италианският министър-председател Джорджия Мелони се изказа в полза на предоставянето на гаранции за сигурност на Украйна. По този начин Италия стана поредната страна от НАТО, която вижда необходимостта от конкретни стъпки за защита на Украйна от Русия. В навечерието на срещата на върха на НАТО във Вилнюс това изявление не е случайно. По време на това събитие НАТО има възможност да поправи трагична грешка, допусната през 2008 г. по време на срещата на върха на НАТО в Букурещ. Тогава Западът не искаше да провокира Русия, като се надяваше, че Кремъл ще оцени този невербален реверанс от страна на Европа, който ще допринесе за траен мир в Европа. В действителност това решение изигра жестока шега на Запада. Отказът от ПМДР на Грузия и Украйна беше своеобразно дежа вю на Мюнхенската конференция от 1938 г., която доведе до по-нататъшните териториални завоевания на Хитлер. През 2008 г., няколко месеца след срещата на върха на НАТО в Букурещ, Путин започна пълномащабна война срещу Грузия, като анексира Абхазия и Южна Осетия, а през 2014 г. руските войски окупираха украинския Крим. Пълномащабната война в центъра на Европа, в резултат на която 18 % от територията на Украйна е окупирана, нямаше да се случи, ако Киев беше поканен да се присъедини към НАТО и да стане негов член.


Въпреки значителното отслабване на руската армия, няма причина да се смята, че Путин е готов да направи истински компромис и да прекрати войната. Войната може да продължи с години – Русия никога не е броила загубите си. Кремъл създаде най-големия брой предизвикателства и заплахи за Европа в най-новата история. Възобновяването на руските агресивни войни неминуемо ще доведе до Трета световна война – единственият начин да я предотвратим е да приемем Украйна в НАТО. Западът вече има пълномащабна война в центъра на Европа, която все още е локализирана в южните и източните райони на Украйна. Руските войски по улиците на европейските градове ще се превърнат в реалност, ако Западът не се опомни и не започне да реагира адекватно на руската заплаха.

Людмила Балканова – политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми