Перник насреща на бъдещето: инвестиции и развитие с подкрепата на Фонда за справедлив преход

Градът Перник може да се възползва от средства в размер на над 180 милиона лева, предоставени от Фонда за справедлив преход. Това финансиране се предоставя за едноименната област чрез Програмата за развитие на регионите за периода 2021 – 2027 година. За това обяви Ангелина Бонева, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройство в Перник, която също така ръководи Управляващия орган на програмата.

Заедно с Румен Радев, министър на енергетиката, заместник-министър Бонева започна информационна кампания, организирана от Министерствата на енергетиката и регионалното развитие и благоустройство. Целта е да информира за възможностите за подкрепа, предоставени чрез Програмата за развитие на регионите за периода 2021 – 2027 година и Фонда за справедлив преход. На събитията, организирани пред местните общности, се предоставя информация за предстоящите промени в Програмата за развитие на регионите и актуализираните Териториални планове за справедлив преход (ТПСП), които се излагат на обществени консултации. 

Събитието в Перник събра участници като заместник-министър на енергетиката Красимир Ненов, заместник-областният управител Илинка Никифорова, кметът Станислав Владимиров, експерти от двете министерства, представители на областната администрация, Община Перник, бизнеса, синдикални организации и граждани.

Ангелина Бонева подчерта, че Фондът за справедлив преход има за цел да подкрепи развитието на регионите в България, зависещи от въглищната индустрия. Тези региони ще се променят в следващите години, за да постигнат декарбонизация на икономиката и електропроизводството. Бонева поясни: “Целта ни е да разработим най-оптималните програми, чрез които средствата от европейската солидарност да стигнат в тези региони и да допринесат за нов вид производства, по-качествена работна среда и по-висок стандарт на живот.” Тя подчерта още, че темата е чувствителна както за жителите на засегнатите райони, така и за цялата страна. Според Бонева, досегашната липса на мерки е довела до загуба на европейски средства, които са от съществено значение за регионалното развитие. 

Във визията за бъдещето на Перник се включват мерки като рекултивация на засегнатите от минната дейност терени, обучение и преквалификация на населението, за да придобие нови умения и работни възможности, както и подкрепа за малките и средни предприятия.

Други мерки са насочени към намаляване на енергийната бедност сред населението чрез инвестиции в енергийна ефективност на сгради и транспорт, внедряване на възобновяеми енергийни източници и др. Както подчерта заместник-министър на регионалното развитие и благоустройство, ключови за региона са обучението и подготовката на специалисти за работа с новите енергийни технологии и за технологичния сектор, който изпитва недостиг на квалифициран труд.

Бонева изтъкна: “Застъпваме сериозно стълба на социална защита на гражданите, за да гарантираме справедливостта и да не оставим нито един засегнат жител без възможност за подкрепа. Икономическите мерки в плана също са актуални за развитието на Перник, който може да се превърне в атрактивна за инвеститори индустриална и логистична зона.” 

Планът включва и развитие на научно-изследователски центрове, подобни на тези в други европейски страни. Тези центрове ще бъдат насочени към направления като цифровизация на строителството, реконструкция и иновации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *