ОЛАФ сигнализира за нередности в жп проект в България и изисква страната да върне 38 млн. евро финансиране

Според известие от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), поискано е от България да върне 38 милиона евро, които са били предоставени за железопътен проект, чийто общ размер на европейското финансиране е около 140 милиона евро. ОЛАФ изисква останалите 92 милиона евро от проекта да не бъдат изплатени на страната. Причината за това е нередности, установени в процеса на възлагане на обществената поръчка и по време на изпълнението на проекта, съобщи БНТ. Конкретният проект засяга модернизацията на железопътната линия между Костенец и Септември, която е част от по-голямата железопътна връзка между София и Пловдив. Този проект получава финансиране от Европейската изпълнителна агенция по климата, инфраструктурата и околната среда. ОЛАФ настоява агенцията да следи и изпълнява препоръките за връщането на средствата и прекратяване на изплащането на останалата част от тях.

След разследването на ОЛАФ в партньорство с Европейската прокуратура, последната обяви на 11 август, че провежда разследване относно възможни криминални престъпления, злоупотреби със средства на Европейския съюз и пране на пари в България, свързани с този и друг железопътен проект на стойност 111 милиона евро. Вторият проект засяга модернизацията на железопътната линия между Оризово и Михайлово, част от рехабилитацията на железопътната инфраструктура между Пловдив и Бургас. Финансирането на 111 милиона евро идва от Кохезионния фонд и оперативните програми “Транспорт” и “Транспортна инфраструктура”. Бенефициент по двата проекта е Националната компания “Железопътна инфраструктура”, а изпълнителният договор за строителство е доверен на две частни компании с международно участие.

Европейската прокуратура съобщи, че текущото разследване е открило факти, които може да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с европейски фондове и пране на пари. Заподозрени лицата се смятат, че са извършили фиктивни парични транзакции към няколко компании, което накрая е довело до изтегляне на суми в брой, надхвърлящи 2,5 милиона евро (5 милиона лева), от страни с престъпни намерения. 

Генералният директор на ОЛАФ, Виле Итала, заяви: “Заедно с Европрокуратурата предотвратихме неправомерното харчене на над 92 милиона евро и препоръчахме възстановяването на над 38 милиона евро, пари, които принадлежат на европейските данъкоплатци. Това разследване е пример за това как сътрудничеството между ОЛАФ и Европейската прокуратура би могло да осигури най-добрата защита на финансовите интереси на ЕС.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *