,

Общините Велинград, Сърница и Ракитово се обявяват против рудодобивен инвестиционен план, който заплашва региона

Кметовете на градовете Велинград, Сърница и Ракитово категорично се изказаха против инвестиционния план за добив и обработка на руди, съдържащи волфрам, от находище “Грънчарица-Център”. Това решение обявиха кметовете по време на съвместна пресконференция вчера и споделиха във Фейсбук.

“Няма да бъде допуснат рудодобив в района! Общественият интерес трябва да бъде преди частния”, поясниха позицията си кметовете на общините Велинград, Ракитово и Сърница – д-р Костадин Коев, Георги Холянов и Неби Бозов, както и народният представител Васил Тодев.

Според тях, изпълнението на предложената инвестиция би довело до сериозни последствия за хората – икономически кризи, екологични проблеми, свързани с замърсяването на питейната вода в района, както и неблагоприятни въздействия върху туризма във всичките му аспекти. Има се предвид не само туризма в Спа столицата на Балканите, но и значителни части от Родопите, подчертаха кметовете.

По техните думи, разрешаването на добив на волфрам ще има разрушителни последствия за бъдещето на Велинград и целия регион.

“Категорично заявяваме, че няма да позволим откриването на мина на територията на трите общини. В случая става дума за живота и здравето на хората, за икономическото бъдеще на региона”, заявиха кметовете.

Те още подчертаха, че това е вече трети път, когато се прави опит да възстановит дейността на волфрамова мина в района на Велинград, въпреки че Върховният административен съд преди това беше блокирал подобно инвестиционно намерение. В момента обаче бе подадено ново искане за разрешаване на добива.

Според кмета на Велинград, този вид дейност би сериозно застрашил водоснабдяването в района по причина, че инвестиционният план предвижда използването на около 50 литра вода в секунда. “Това е пагубно за нас. Ако се вземат от тези наши водоизточници 50 литра, то Велинград остава без вода”, поясни кметът на града, д-р Костадин Коев.

От стуристическия бранш също се изразиха категорично против разрешаването на добива. Както подчерта Цвета Андонова, представителка на Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите, това би окажало негативно въздействие върху техния бизнес, както и върху здравето на хората, тъй като вододайната зона се намира точно върху рудното тяло. Тя посочи, че това би довело до деградация на града и би застрашило здравето на децата, посещаващи курорта. 

Също така, може да се очаква и оттегляне на туристите, а тежкият трафик, свързан с добива, може да доведе до увреждане на пътищата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *