Настъплението на руските въоръжени сили в посока Харкив: Какво всъщност иска Москва?

Руските агресори са събрали 50-хилядна армия на границата с Харкивска област. Това съобщи секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олександър Литвиненко. Според него в настъплението на Руската федерация участват повече от 30 хил. войници. По-рано в Генералния щаб разказаха какво се случва на Харкивското направление: до вечерта на 13 май броят на военните сблъсъци се увеличи до 13. Части на украинската армия провеждат операция по прочистване на северните покрайнини на град Вовчанск.

Може да се направи заключение, че в тях участват само 28,5 хил. души личен състав на Въоръжените сили на РФ (останалите 21,5 души са в резерв). Освен числеността и въоръжението трябва да се вземе предвид и фактът, че фронтовата линия в това направление е 700 км (полосата за настъпление на бригадата е 10-15 км, а всички сили на противника ще бъдат разположени на разстояние 80-120 км + не трябва да забравяме за тиловите части). Следователно не бива да разглеждаме удара от 10 май като възможност за провеждане на масирано настъпление на ВС на РФ. Максимумът, който може да се направи, разполагайки с толкова много хора и техника, е да се вземе за цел някой малък граничен град, например Вовчанск, което Москва и направи.

Преди всичко Руската федерация се опитва да стимулира напредъка по основните направления – Авдиивско, особено Бахмутско, а именно Часив Яр. Не е тайна, че бойните части, които вече изпълняват поставените им задачи, няма да бъдат пренасочвани за усилване на други направления. За изпълнението на тази задача се привличат резерви.

Това е основната военна задача на руските въоръжени сили – да принудят Киив да “преразпредели” резервите си, вместо да окомплектова нови бригади за работа в Донецкото направление и да попълни бригадите, които се изтеглят за възстановяване. По този начин Москва се опитва да изтощи максимално частите на линията на бойното стълкновение и да намали броя на вероятните резерви и възможности за тактически маневри.

Не по-малко важна е и информационната кампания, която Руската федерация подготвя от един месец. Сред основните цели:

1. Създаване на паника сред украинското население с цел деморализация на обществото на фона на продължителните бойни действия и поредната информационна кампания на РФ за дискредитиране на териториалните центрове на комплектуване и мобилизационната политика.

2. Негативно въздействие върху западните партньори, най-вече върху готовността им да предоставят помощ на Украйна. РФ се опитва да популяризира условните наративи за “откриването на нов фронт” и заплахата от превземане на Харкив. Особено внимание следва да се обърне на времето на настъплението, тъй като срещата на върха за глобален мир (15-16 юни) и срещата на върха на НАТО (9-11 юли) са съвсем близо. Именно тези събития ще бъдат решаващи при определянето както на по-нататъшното количество/мащаб на помощта, така и на преговорната позиция на Киив.

Ръководителят на украинското разузнаване Кирило Буданов прогнозира, че руските въоръжени сили ще се опитат да направят в Сумска област нещо подобно на това, което се случва сега в Харкивска област. В интервюто Буданов говори за операции в близост до границата с цел разтегляне на резервите на ВСУ, а не за превземане на Харкив или Суми, както често се представя от журналистите. Това е невъзможно със силите, с които разполага РФ. Обаче да се създаде буфер по границата или да се окупират няколко населени места, за да се изтеглят там нашите сили – това е работещ сценарий, и не само в гореспоменатите региони, но и край Чернигивска област.

Има опит за “поставяне на украинските войски на шпагат”, но все още не е ясно против кого ще работи тази стратегия. Ако Киев бъде принуден да спре пробивите, като прехвърли големи резерви на няколко други направления, в условията на недостиг на личен състав (както казва и Буданов), тогава руснаците ще могат да поставят Украйна на шпагат. По-добре подготвената отбрана и управлението на войските биха позволили на украинските сили да се защитават по-ефективно и икономично.

Ако руснаците затънат в боеве, понесат тежки загуби, а ръководството им поиска по-нататъшен напредък и окупиране на нови селища, те сами ще се поставят на шпагат. “Оптимизаторът” Белоусов е поставен начело явно не е защото Кремъл разполага с безкрайни ресурси. Сега РФ разполага с цяла група войски, която изисква не много по-малко снабдяване от настъпващите групи в изток на Украйна.

Напомняме, че през пролетта на 2022 г. украинските отбранителни сили освободиха северната част на Харкивска област. Този път те също ще дадат отпор на руските окупатори. Западът трябва да бъде надеждна подкрепа за Киив в тази много объркана ситуация.


Дмитро Колев, специално за ФАР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми