, ,

Насилие в България: Почти 10% от жените споделят за физическо насилие, световната статистика е още по-тревожна

Почти 10% от българските жени са били жертва на физическо насилие и заплахи, според социалния министър Иванка Шалапатова, която изрази това мнение по време на дискусия, организирана от Фондация “Асоциация Анимус” в София, на тема “Мерки за борбата с домашното насилие и насилието, основано на пола, в България”.

Съгласно данни от министерството, около 34% от българите са били жертва на насилие, сподели Шалапатова. Тя подчерта, че обществото трябва да направи първата стъпка за промяна и да заяви нулева толерантност към насилието. Министърът отбеляза, че няма оправдание за непредоставяне на помощ на жертвите. Освен това, Шалапатова подчерта, че домашното насилие не е проблем само за отделни индивиди, а е проблем на обществото като цяло, информира “Дарик”.

Тя призова и институциите да поемат отговорност и да се грижат за качественото предоставяне на помощ. Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи, информира, че над 20% от жените в Европейския съюз са били жертва на домашно насилие. Тя добави, че по време на пандемията от COVID-19 се наблюдава значително увеличение на физическото и емоционалното насилие над жени. Габриел заяви, че сигналите за помощ при домашно насилие са се увеличили петкратно в някои държави, и че нараства и онлайн насилието.

Омбудсманът Диана Ковачева отбеляза, че жертвите на насилие рядко говорят. Тя изрази мнението си, че законодателството не е достатъчно задълбочено в тази област и че проблемът засяга не само жените, но и децата, които стават свидетели на насилие и носят травми през целия си живот. Ковачева посочи, че в България има две осъдителни решения от Европейския съд за случаи на домашно насилие, включително един за жена, убита от съпруга си на публично място, и друг за малолетно момиче, което е било малтретирано от своя приятел.

Участниците в дискусията призоваха и за промени в Наказателния кодекс, тъй като проблемът с домашното насилие в България се смята за сериозен и системен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми