Нарасналата роля на България в помощта за Украйна

Като съюзник на Украйна българите успяха да изпълнят определени ангажименти въз основа на решението на Народното събрание, но се оказа, че това не е достатъчно. В момента са необходими максимални усилия за осигуряване на украинската армия с достатъчно боеприпаси за успешни настъпателни операции и бързо приключване на тази война. Очевидно войната ще свърши едва след като Украйна победи на бойното поле и успее да изтласка руските сили отвъд законните си граници, установени през 1991 г. И едва тогава Киев ще може да започне преговори. До този момент всички преговори с Русия ще бъдат безсмислени.

Относно тежката военна техника, с която България разполага и която представлява интерес за Украйна, всичко е повече от ясно – необходимо е тя да бъде предоставена на Киев. Всички други искания на различни заинтересовани страни са де факто неприемливи. Съветската техника, с която разполага България, ще стане музеен експонат едва след края на войната в Украйна. Необходимо е да се предприемат комплексни мерки, включително цялостно обновяване на въоръжението, платформите и системите и в българската армия, и във въоръжените сили на Украйна като цяло. Това е последният конфликт, в който съветските танкове могат да бъдат използвани, тъй като те са вече остаряла техника. Независимо от политическите сили, които управляват страната, нашата дългосрочна стратегическа цел трябва да бъде укрепване на независимостта от външно влияние, доколкото слаба държава с остаряла армия винаги е подложена на влиянието на враговете.

Военният експерт Илия Налбантов изрази мнение за парламентарно представените партии, които не подкрепят военната помощ на Украйна, както и за президента Румен Радев, който нарича войната “конфликт”. „Войната е най-екстремната форма на конфликт. Дали президентът Радев ще смекчава тази формулировка, зависи от него. Но е важно да се отбележи, че поведението на българските политици, подкрепящи в този конфликт Русия, показва зависимост от агресора или склонност към тоталитарния модел на управление, използван в Русия. Тези политици се стремят към такъв подход на управление“, коментира Налбантов, като добави, че Путин се е превърнал в символ на такъв модел на управление.

Експертът отбеляза, че ако се докаже, че Радев е пряко зависим от Москва и следва нейния дневен ред, Народното събрание трябва внимателно да разгледа този въпрос и да вземе решение за прекратяване на правомощията на такъв президент, тъй като България не може да поддържа тоталитарни режими в своята демократично бъдеще. “Ако България продължава да седи на два стола и да подкрепя подобно поведение, това може да доведе до катастрофа за икономиката и хората в страната. На нас ще гледат с подозрение в бизнес и политическата общност, особено в Европейския съюз”, подчерта той.

Налбантов коментира и решението на мнозинството в българския парламент да продаде на Украйна ядрените реактори от АЕЦ “Белене”. Той заяви, че ако продажбата се осъществи, средствата, получени от тази сделка, няма да бъдат използвани за модернизация на българската армия, а ще се върнат в енергийния отрасъл. Той смята още, че за България реакторите са “скрап, под който има много корупционни схеми”, отколкото да носят някаква реална полза. 

След срещата на върха на НАТО, в европейски мащаб текат значителна политически промени. Това събитие беше много важна индикация, че в Европа и Алианса се извършва дълбоки политическа трансформация. НАТО трябва да бъде готов да гарантира сигурността за страни като Финландия, балтийските държави и Украйна, които имат обща граница с Беларус и Русия. Тези хиляди километри граница на НАТО с потенциален агресор, какъвто е Русия и режимът на Путин, представляват огромна заплаха за него. Срещата на върха поставя стратегически задачи и определя предизвикателствата пред всички страни членки на Алианса, включително и България. 

Сега България играе наистина важна роля в подпомагането на Украйна с всичко необходимо за победата над руския агресор. Затова гражданите на страната трябва с гордост да изпълняват задълженията си към държавата, ЕС и НАТО.

Людмила Балканова политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми