“Най-засегнатата страна”: как руската агресия се отразява на България

За да постигне целите си в европейските страни, Русия продължава да използва широк набор от хибридни средства. Това е един от основните изводи в доклада за 2022 година на Държавна агенция «Разузнаване», ДАР на България.

“Руската агресия срещу Украйна постави нови сериозни предизвикателства, и забави значително възстановяването на глобалната икономика след пандемията Covid-19” – се казва в доклада. Според експертите от ДАР рязкото повишаване на цените и заплахата от недостиг на енергийни ресурси, суровини, и хранителни продукти, заедно с нарушената верига за доставки, предизвикаха засилване на инфлационния натиск, и понижаване на ръста на икономиката в световен мащаб. Друго сериозно предизвикателство за европейските страни стана необходимостта да се осигури алтернатива на руските доставки на нефт и газ.

Българското разузнавателно ведомство посочва още, че Европейският съюз и НАТО “запазиха своята роля като стабилизиращи фактори както в глобален, така и в регионален план”.

За по-добро разбиране е важно да се открои следната теза: не заради Украйна (или войната в Украйна) Европа се сблъска с новите предизвикателства пред политиката и икономиката й. Позволявайки на руската хибридна война срещу Украйна да се развихри, и давайки възможност на Кремъл да разширява влиянието си в света, ЕС и НАТО в продължение на години, беше изпуснат моментът на катализирането на всичко това в пълномащабното военно нахлуване на РФ в Украйна, където тя започна геноидна и екоцидна война.

Наскоро Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) на България публикува доклад, в който прави следния извод: “Руското нахлуване причини в значителна степен ерозия в системата за сигурност на Европа, ескалира съперничеството между геополитическите фактори, и създаде условия за възникване на вектори на глобална енергийна, икономическа и продоволствена нестабилност”.

През изминалата година най-съществено влияние върху националната сигурност на България са оказали “войната в Украйна и нарастващият потенциал на нестабилност в района на Западните Балкани” – се констати4ра в доклада, посочвайки, че “Черноморско-кавказкият регион се очертава като зона от първостепенно значение”. 

За Кремъл е изгодно да създаде страшен образ на Украйна в очите на българите.
Достатъчно е да си припомним как веднага след непредизвиканото нападение на Руската Федерация срещу Украйна на 24 февруари 2022 г., в България започнаха масово да разпространяват своеобразен „манифест“ от 9 (в някои случаи дори 10) точки с „напомняне“ за някакви предполагаеми случаи на „ тормоз и терор” срещу българите в Украйна. Целта на подобни публикации е да се оправдае руското нападение срещу Украйна, и да се убедят българите, че украинските бежанци, които търсят спасение от войната в България, не заслужават съчувствие, доброжелателно отношение и помощ. 

Съвсем скоро беше опровергана снимка, която се разпространява като „доказателство“, че украинците уж били изгорили българското знаме. И тя е направена не в Киев или Донбас, а в македонското село Вечани, а годината, в която се е случило събитието е 2021-ва, а не 2015. Въпреки че този фейк беше многократно опроверган от потребители на социалните мрежи и проверяващи фактите, той продължава да се разпространява и досега.

Въпреки масираната антиукраинска кампания в социалните мрежи и изявленията на отделни български политици, бежанците от Украйна като цяло намират топъл прием на българска земя. Това отбеляза и Седа Кузуку, представител на ВКБООН (Агенцията на ООН за бежанците) в България и координатор по въпросите за бежанците. „Народът и правителството на България щедро приеха и помогнаха на десетки хиляди украинци в нужда, показвайки удивителна солидарност с тежкото положение на бежанците“, каза представителят на ООН. 

Бившият министър на вътрешните работи и бивш зам.-министър на отбраната на България Валентин Радев коментира, че при сегашните обстоятелства София е направила правилни изводи, като се оттегли от отношения с Руската Федерация. Сега трябва да се съсредоточим върху помощта за Украйна, особено във военната област. Това няма да е проблем за България, тъй като днес няма опасност страната да остане без боеприпаси – счита Радев

Към положителен сценарий за развитието на сътрудничеството с Украйна насочва и заявлението, че България се приближава към договор за продажба на два руски ядрени реактора. Съгласно сделката, която все още се уточнява, българската държавна енергийна компания НЕК ще продаде оборудване от недовършената АЕЦ Белене на стойност най-малко 600 милиона евро на украинската държавна компания Енергоатом.

В края на краищата да се твърди, че “България страда заради Украйна” е неправилно по презумпция. Ако не бяха безметежните години на мир в Европа, когато очите и ушите на ЕС бяха заети с евтините руски ресурси, тогава Москва нямаше да се осмели да нахлуе в Украйна, и да започне мащабна кървава война.

Людмила Балканова – политический анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *