,

Над 60 случая ухапвания от кърлежи за последните 14 дена във Варна: Как да се предпазим от тези насекоми

С настъпването на пролетта все повече хора прекарват време навън. Със сезонното събуждане на природата, обаче, се увеличава и броят на кърлежите.

Не е изненадващо, че през последните седмици в множество градове се отбелязва нарастване на ухапвания от тези насекоми. Един от тези градове е и Варна, както съобщава bTV. Според статистиката, само за последните две седмици там са регистрирани над 60 случая на ухапвания. Дори и когато тревните площи са обработени, специалистите настояват хората да бъдат изключително предпазливи през този период.

Ако не се предприемат подходящи мерки, последиците може да бъдат сериозни. Д-р Анка Баева, началник на противоепидемичния контрол в РЗИ – Варна, разказва пред bTV, че “кърлежите са преносители на две основни болести в България – лаймска болест и марсилска треска, които са сериозни заболявания. Понякога хората дори не осъзнават ухапването си, а след това разбират за сериозността на ситуацията, когато се появят симптомите”. За да се предпазят, експертите препоръчват да се носят светли дрехи, особено чорапи и обувки, когато сме сред природата.

“В голяма част от градовете общините вече направиха обработки на тревните площи. Много е важно редовното косене на трева. Не всяко ухапване значи, че непременно ще се заразим с лаймска болест. От началото на годината имаме 10 случая на зараза,” споделя доц. Ангел Кунчев в ефира на NOVA.

Според него трябва да сме изключително внимателни, когато почистваме домашните си любимци и сме пребивавали в природата. След като се върнем у дома, е добре да проверим тялото си, тъй като обикновено кърлежът е лесно забележим в началото, не е дълбоко впит и може да се отстрани сравнително лесно. Колкото по-дълго остане залепен в кожата, толкова по-голям е рискът от заразяване Ако забележим кърлежа веднага след ухапването, можем сами да го извадим. “Зависи колко е впит. Понякога до 1-2 часа може да го свалим без особени усилия. Ако се намираме сред природата, трябва с ръкавица или найлон да се опитаме леко с поклащащи движения да го извадим цял”, допълва Кунчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми