, ,

“На килимчето” пред Кремъл: как европейски политици идваха в окупирания Крим да наблюдават “изборите”

В навечерието на изборите за президент в РФ през март тази година започна да се повдига въпроса за представителите на европейските държави в подобни “избори” във временно окупираните територии на Украйна. Напомняме, че изборите в окупираните територии нарушават Парижката харта на ООН и суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Следователно нито един изборен орган или изборна длъжност на РФ, които са избрани във ВОТ (временно окупираните територии), не могат да бъдат признати за легитимни.

Всякакви “наблюдатели” от Европа на изборите на тези територии не могат да бъдат признати за легитимни експерти, защото самият процес де факто подкрепя престъпленията на РФ на територията на Украйна. Временно окупираните територии на Украйна не са част от Руската Федерация. Те са суверенна територия на Украйна, която е временно под руска окупация. Следователно изборите, проведени на тези територии, не могат да се считат за легитимни.

Въпреки това, вече имаше случаи, когато това не попречи на определени представители на европейски държави да пристигат в Крим за “сгъване на коляно”, откъдето с напомпана помпозност говореха пред света за “легитимността” на референдумите и изборите на руските окупационни власти.

За да придадат на гласуването в Крим юридически статут и да осигурят подходяща картинка за пропагандните медии на РФ, окупационните власти в Крим тогава поканиха на анексирания полуостров “международни наблюдатели”, които прокремълските медии нарекоха “група европейски политици и експерти”. Тази група беше оглавена от френския евродепутат Тиери Мариани. Той е член на дясната група “Идентичност и демокрация” в Европейския парламент, и е близък сътрудник на лидера на френската крайнодясна партия “Национален фронт” Марин Льо Пен. Тази партия съществува с финансовата подкрепа на Кремъл, а самата Марин льо Пен никога не е крила, че напълно подкрепя политиката на Владимир Путин.

Тиери Мариани, който беше министър на транспорта по време на президентството на Никола Саркози, посети Крим не за първи път, опитвайки се да легализира откраднатия от Русия полуостров на международно ниво. Другите евродепутати, пристигнали да “наблюдават референдума”, също бяха французи и верни съмишленици на Марин льо Пен. Това са Виржини Жоран и Жан-Лин Лашапел, членове на Комисията по вътрешен пазар и защита на потребителите на ЕП, Филип Оливие, член на Комисията по транспорт, и Ерве Жувен, член на Комисията по международни търговски отношения. 

Към групата се присъедини и берлинският депутат Гунар Линдеман, член на крайнодясната партия “Алтернатива за Германия”. През есента на 2019 г. Линдеман посети окупираните Донецк и Луганск с 16-годишния си син с “хуманитарна мисия”. Синът на политика публикува в Инстаграм снимка, на която държи автомат “Калашников”, надписана по следния начин: “Забранено в Германия, но аз съм в Донецк”.

Освен радикалния германски политик, в Крим отиде и заместник-председателят на българската лявоцентристка партия “Алтернатива за българско възраждане” Любомира Ганчева, сега съветник на българския президент Радев, която се застъпва за отмяна на санкциите на ЕС срещу Русия, и бившият член на българската централна избирателна комисия Мартин Райчев Райков. Списъкът се допълва от унгарския журналист Ерик Алмквист.

“Европейският парламент не беше поканен да наблюдава изборния процес, поради което не може да коментира процеса на гласуване или резултата. Нито един член на Европейския парламент не е получил мандат да наблюдава или коментира изборния процес”, заяви тогавашният председател на комисията по външни работи на ЕП Дейвид Макалистър. “Ето защо всеки член на ЕП, който реши да наблюдава референдума в Русия или в анексирания Крим, прави това по своя собствена инициатива, като при никакви обстоятелства неговите изявления или действия не могат да бъдат свързвани с Европейския парламент.”

По този начин някои европейски държави, включително и България, вече бяха замесени в престъпните избори на РФ на територията на Украйна. Сега в правомощията на политиците във всички европейски държави е да затегнат мерките за пресичане на всякакви опити на политици да отидат на временно окупираните територии на Украйна, с цел да придадат пред света легитимност на тези избори – още повече да го направят от името на ЕС.

Теоретично присъствието на чуждестранни наблюдатели на изборите във временно окупираните територии на Украйна е незаконно. Такива лица всъщност стават съучастници в престъпленията на държавата агресор. Участието на граждани на ЕС като наблюдатели в изборите в украинската ВОТ ще означава срамен акт на антисолидарност не само спрямо Украйна, но и спрямо държавите от ЕС, които подкрепят Киев в борбата му срещу руския агресор, тъй като не може да става дума за демокрация, референдуми или избори в окупираните територии, където царят насилие и беззаконие.

Превод: Desislava Jovanovich

Людмила Балканова, политически анализатор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Ние сме в социалните мрежи

Теми